Гръцката конфедерация на работещите в държавните болници (ПОЕДИН) обяви 24-часова

...
Гръцката конфедерация на работещите в държавните болници (ПОЕДИН) обяви 24-часова
Коментари Харесай

Здравните работници в съседна държава готвят голям протест

Гръцката конфедерация на работещите в държавните лечебни заведения (ПОЕДИН) разгласи 24-часова стачка на 12 юли, съобщи националната телевизия ЕРТ.

Следващата седмица в сряда медицинските чиновници ще се съберат в 08:30 часа пред постройката на министерството на опазването на здравето в Атина и оттова ще се насочат към министерството на стопанската система.

Сред настояванията на здравните служащи са въпроси, свързани с дефицита на личен състав, укрепването на националната система на опазването на здравето, включването на работещите в лечебните заведения в листата на специалностите, характеризиращи се с тежки и нездравословни условия на труд.

Данни на конфедерацията, оповестени от ЕРТ през месец май демонстрираха, че повече от 12 000 медицински сестри от държавните лечебни заведения в Гърция са напуснали работа заради неподходящи условия на труд.

За дефицита на личен състав, водещ до уморителен работен темп, са показателни и данните за съотношението сред броя на медицинските сестри и популацията в страната – приблизително 3,3 медицински сестри на 1000 поданици, до момента в който съответното съответствие в Европейски Съюз е 8,4 медицински сестри на 1000 поданици. По-ниско от Гърция е съотношението в Мексико (2,9/1000 жители) и Турция (1,9/1000 жители), а Норвегия е преди всичко по съществуване на подобаващ личен състав със 17,7 медицински сестри за 1000 поданици. Средното съответствие за страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) е 9 медицински сестри на 1000 поданици.

Гръцката конфедерация на работещите в държавните лечебни заведения акцентира, че процентът на незадоволеност на медицинските сестри от изискванията на труд е 56 %, до момента в който съответният % в Нидерландия е 11 %. В резултат доста медицински сестри, най-вече младежи, емигрират в търсене на по-добри условия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР