Гратисен период, в който да се тестват проблемите, трябваше да

...
Гратисен период, в който да се тестват проблемите, трябваше да
Коментари Харесай

Бунт срещу електронните рецепти, аптеките връщат пациенти

Гратисен интервал, в който да се тестват проблемите, трябваше да предшества цялостното унищожаване на хартиената рецепта за антибиотици и медикаменти за диабетно заболели. Това споделиха и лекари, и фармацевти откакто електронната рецепта за тези препарати към този момент е наложителна.

Един от най-честите проблеми след нововъведението е неналичието на синхронизация сред лекарските и аптечните софтуери, които минават през Националната здравно-информационна система, показа пред Българска национална телевизия шефът на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

Разминаването в данните сред лекарския програмен продукт с този на фармацевтите е толкоз фрапантно, че от време на време даже не се схваща кой е предписаният антибиотик. За да изпишат електронна рецепта, лекарите би трябвало да сформират и амбулаторен лист, както и да са с регистрация към лечебно заведение. В понеделник се оказа, че аптеките нямат никакви антибиотици, които лекарите са изписали.

" Никой доктор не си е разрешавал да връща пациенти, по закон и аптеката няма право да връща пациенти. Ако няма медикаментът, изписан от лекаря, аптеката би трябвало до 24 часа да го достави или да насочи пациента към най-близката аптека, която би го имала - това го написа в закона. Никой не е освободил от закона сътрудниците - фармацевти. Но 2 дни следим всеобщо връщане на пациенти до кабинетите ", изясни доктор Маджаров.

Той даде образец с Германия, където последователно се вкарват е-рецепти и пациентът носи със себе си баркод за всеки случай в аптеката, с цел да не стават неточности.

" Ако един пациент има неподходящи последици и да потърси юрист, който да заведе дело против електронната рецепта, непридружена с амбулаторен лист, то лекарят ще бъде строго осъден. Към момента това е безусловно нелегално ", разясни той.

По думите на Маджаров, белите хартиени предписания важат на всички места и ще важат, и българските пациенти ще засилят туризма си за медикаменти в чужбина.

" Българските лекари ще предпочетат да отидат да работят на открито, а на всички места, където е позволена свободната подмяна на медикаменти по търговски принцип - това, което е решил да зареди аптекаря, в другите страни се следи недостиг на генерични молекули. У нас ще останат за всяка група антибиотици по един или два производителя, които другите ще изоставен, тъй като ще са притиснати и ще има по-скъпи медикаменти, тъй като ще има монопол ", добави доктор Иван Маджаров.

Някои персонални лекари отхвърлят опцията фармацевтите да сменят наставления антибиотик с негов генерик, тъй като не всеки второстепенен артикул има идентични характерности. Джипитата упорстват експертите сами да издават предписания за антибиотици. Не е ясно и по какъв начин ще работят фамилни лекари в отдалечени обитаеми места без аптеки, които досега сами са снабдявали с медикаменти пациентите си през аптечни хранилища.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР