Границите между държавите се определят и променят само чрез военни

...
Границите между държавите се определят и променят само чрез военни
Коментари Харесай

Косовският премиер: Само война определя и променя граници

Границите сред страните се дефинират и трансформират единствено посредством военни дейности, сподели косовският министър председател Рамуш Харадинай, написа сръбският в. Политика.

Министър-председателят на най-младата балканска страна изрази позицията на кабинета в Прищина. "Ние сме изрично срещу някакви корекции на границите ни със Сърбия или делба на Косово. Такива хрумвания постоянно се стартират от Белград, само че ние не можем да приемем оферти, които заплашват териториалната целокупност на нашата страна и суверенитета на Косово ", безапелационен бе той.

В същото време президентът на Косово Хашим Тачи съобщи, че поддържа концепцията за преначертаване на границите със Сърбия. "Това е единственият метод да присъединим Прешево, Буяновац и Медведжа (райони в Южна Сърбия, обитаеми най-вече с албанци). Хиляди души дадоха живота си в името на тази концепция ", сподели той, припомняйки протестите на албанците против Белград от края на предишния век.

Думите на двамата първи мъже в Прищина идват на фона на напрежението сред Сърбия и Косово, зародило поради отхвърли на Прищина да даде автономност на 10 % от популацията на страната. До съглашението се стигна с посредничеството на Европейския съюз, под чиято закрила Белград и някогашната му провинция водеха договаряния.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР