Граничните проверки между България и Румъния на река Дунав остават

...
Граничните проверки между България и Румъния на река Дунав остават
Коментари Харесай

ЕК: Граничните проверки между България и Румъния на река Дунав остават

„ Граничните инспекции сред България и Румъния на река Дунав остават и след приемането на двете страни в Шенген по въздух и вода на 31 март “. Това  заяви източник от Европейската комисия.

По думите му речните граници сред страните членки се преглеждат като сухоземни, а по тях граничният надзор за България и Румъния към момента остава.

През месец януари евродепутати настояха Европейска комисия категорично да се произнесе дали речните граници и пристанища влизат в обсега на съглашението за отчасти приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Повод за запитването станаха редица въпроси и сигнали от български превозвачи, които и до през днешния ден прекарват часове и денонощия в очакване на опашка за фериботните връзки с Румъния при пунктовете Оряхово – Бекет и Силистра – Кълъраш.

Въведени са нови системи за разбор на риска и автоматизирано селектиране на рискови артикули и транспорти, напомня SafeNews. Работи се по въвеждането на система за следене на трафик в действително време. Над 2000 камери записват на всеки пункт и са свързани с централния сървър, което внезапно е свило нарушаванията и корупцията по пунктовете.

Предстоящото приемане на България в Шенген освен по въздух и вода, а и по суша, което съгласно финансовия министър в оставка Асен Василев се обрисува да се случи на 1 януари 2025 година

Първата осезаема смяна ще бъде закриването на ГКПП-тата на границата ни с Гърция и Румъния.

Това значи, че пътуването до тези страни ще става изцяло свободно. Летищата, които са по едно и също време и Шенгенска, и вътрешна за Европейски Съюз граница, би трябвало да отделят потоците на заминаващи и идващи от страни, които са в Шенген, с останалите, които не са.

Източник: БНР

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР