Грандиозен скандал в Европа, съизмерим единствено с провала на кандидатурата

...
Грандиозен скандал в Европа, съизмерим единствено с провала на кандидатурата
Коментари Харесай

Нов скандал с министъра на “Америка за България”!

Грандиозен скандал в Европа, съпоставим само с неуспеха на кандидатурата на Румяна Желева за български еврокомисар, са провокирали протестърът-министърът с отнети адвокатски права Христо Иванов и протестърът-секретар на президента Кристиан Таков. Вече седмица Министерството на правораздаването крие информацията, че Комитетът при Съда на Европейския съюз в Люксембург е отказал назначението на българския представител за общоприет юрист – юристът Атанас Семов. В писмо до българските управляващи от Съда в Люксембург са поискали спомагателна информация за кандидатурата на Семов. Назначаването на новите трима генерални юристи в Съда на Европейски Съюз ще се организира на 7 октомври и има огромна възможност България да остане без представител.

Отговорността за неуспеха на българската кандидатура и за нанасянето на скандални вреди върху имиджа на България пред Съда на Европейски Съюз в Люксембург е точно на правосъдния министър, по чиято самодейност в последната година бяха извършени две процедури за избор на български юрист.

Първата завърши напролет и приключи без триумф. Оказа се, че единственият позволен до финалния стадий на събеседването правист Иван Гюров, е кумец на Христо Иванов. От боязън, че това ще стане известно и с цел да не бъде упрекнат, че пробутва свои близки, правосъдният министър първо провалил състезанието. След това, още веднъж по самодейност на Иванов, разпоредбите за избор на общоприет юрист пред Съда на Европейски Съюз бяха изменени със особено решение на Министерския съвет. В последна сметка, при втората процедура комисия, отпред с юридическия секретар на президента – Кристиан Таков, избра Атанас Семов за български представител. Правосъдният министър и президентският секретар не бяха въодушевени от крайния резултат от състезанието.

За разлика от други начинания, при които провалилият се някогашен протестър съумява да пробута “правилните” претенденти на виновни постове, в тази правосъдният министър се дистанцира оптимално. Пример за това е изборът на българския арбитър пред Европейския съд за правата на индивида в Страсбург. Още преди да започва процедурата, проведена още веднъж от Министерството на правораздаването, бе изцяло известно, че тя ще бъде извоювана от различен готован на непознати фондации – Йонко Грозев. Изборът на досегашния юрист по каузи против България пред Европейски съд по правата на човека за арбитър в същия съд, бе приветстван от Христо Иванов и цялото протестърско войнство. За разлика от избора на Семов за общоприет юрист пред Съда на Европейски Съюз в Люксембург.

Участниците в процедурата за българския юрист позволяват, че поради противоречие с избора на Атанас Семов, Христо Иванов и Кристиан Таков мълчешком са дали сигнал към Комитета на Съда на Европейски Съюз в Люксембург, че е по-добре да се неодобрява българската кандидатура. Подобни дейности от страна на провалилия се със правосъдната промяна министър на правораздаването, са изцяло разумни, като се има поради и неговите апели към европейски представители да не анулират Мониторинговия механизъм на Европейската комисия по отношение на България и отсрочване участието на България в Шенген. Провалът и уронването на престижа на страната, обаче, са за сметка на цялата юридическа общественост у нас, както и за българската дипломация.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР