Гръмотевичните бури са едно от най-атрактивните природни явления – за

...
Гръмотевичните бури са едно от най-атрактивните природни явления – за
Коментари Харесай

Как да предпазим електроуреди от повреда при гръмотевични бури?

Гръмотевичните стихии са едно от най-атрактивните естествени феномени – за някои ужасно, за други сантиментално. Факт е, че климатът в последно време става по-агресивен, а това значи и повече, и по-силни стихии с гръмотевици .

И въпреки да се усещаме задоволително предпазени в удобните си домове, в този момент е моментът да помислим по какъв начин да защитим скъпите си вложения под формата на електроника у дома .

Със сигурност за никого няма да е прелестно да откри, че пренапрежението от гръмотевица е „ умъртвило “ супер скъпия смарт телефон, пропуснат на зарядното или чисто новия тв приемник , чийто щепсел просто не е комфортно да изключвате преди всяка стихия.

 гръмотевици Thinkstock

Малки, потребни и не безусловно скъпи „ пазители “

Решение, несъмнено, има и за благополучие то надалеч няма да ви разори. Не си представяйте, че би трябвало да похарчите сума, на половина на техниката, която желаете да отбраните, с цел да не се стигне до съдбовните вреди от токови удари, които за жалост в България не са нещо извънредно .

Затова най-хубавият съвет е да не се предоверявате на строителя на постройката или електроразпределителното сдружение, че пази скъпата ви техника, а да вземете нещата в свои ръце.

 гръмотевици Thinkstock

Още преди да е почнал сезонът на светкавиците би трябвало да изберете решение, което обезпечава отбрана от пресилване. Така наречените surge протектори са най-простите устройства, които не разрешават на ток с прекалено напрежение да стигне до уредите. Предлагат се устройства с едно или повече гнезда (5 или 8 например). Цените са разнородни и по джоба на всеки.

Удължете живота на сензитивната електроника

Ако и без друго живеете на място, където съмненията в напрежението са всекидневие, можете в пъти да намалите риска от недостатъци на сензитивните електронни устройства като компютри, тв приемници и аудио техника като си вземете устройство за отбрана със стабилизатор на напрежението. Така освен няма да се страхувате от токов удар, само че ще осигурите и по-благоприятни параметри на работа, близки до препоръчваните стойности.

 гръмотевици Thinkstock

За да не ви изненадват неприятно честите прекъсвания на тока

Ако прекъсването на тока се случва постоянно и към този момент ви е оставило без нерви, сигурно би трябвало да разгледате друга категория артикули – UPS-ите. Те обезпечават допустимо „ най-хубавия “ ток с минимално отклоняване от номиналните параметри.

В взаимозависимост от потенциала, те могат да поддържат работата на един или няколко компютъра, тъй че да няма загуба на данни или часове труд напразно.

Реална гаранция

Какво по-хубаво от това някой да носи същинска отговорност за риска от щета в резултат на пресилване от електрическата мрежа. С множеството устройства за отбрана получавате самобитна застраховка на включената към тях техника.

 мълния Thinkstock

Сумите, които производителите им оферират по никакъв начин не са дребни, като компенсациите не са мит. Важно е просто да разучите добре коя компания предлага по-добрите уреди и условия.

Надяваме се нито една от 3,6-те трилиона мълнии, които падат на Земята годишно (средно по 100 в секунда), да не ви засегне  smiley

Ако въпреки всичко решите да не разчитате само на шанса и благосклонността на природата, към този момент знаете по какъв начин да се отбраните.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР