Гражданска церемония с военен ритуал се проведе вечерта на 18

...
Гражданска церемония с военен ритуал се проведе вечерта на 18
Коментари Харесай

Ловеч отбеляза 185 години от рождението на Васил Левски


Гражданска гала с боен обред се организира вечерта на 18 юли 2022 година пред паметника на Васил Левски в Ловеч. Събитието бе част от богатата стратегия на Община Ловеч във връзка 185 години от рождението на Апостола на свободата.

„ Аз съм посветил себе си на отечеството… да му послужвам до гибел и да работя по националната воля “ - споделя Левски. Той освен посвещава себе си и праволинейно се стреми да работи по националната воля, а съумява да образува тази воля за независимост и достолепие измежду хиляди хора. “  Това акцентира в прочувственото си слово кметът Корнелия Маринова.

За Левски приказва и Ловчанският митрополит Гавриил, който сподели, че задачата на йеродякон Игнатий е реализиране на духовната и политическа независимост.

Сред формалните лица пред паметника бяха ръководителят на Общински съвет в Ловеч Петър Цолов, полковник Георги Крайнов, заместник-началник на НВУ „ В. Левски “ във Велико Търново, подполк. Пламен Маринов, зам.-началник щаб на Единния център за начална подготовка в Плевен, заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев, доктор Иваничка Буровска, в.и.д. шеф на Регионалното ръководство по образованието –Ловеч, общински съветници, представители на армията, полицията, духовенството и институциите, както и жители. Поздравителен адрес бе получен от бригаден военачалник Иван Маламов, шеф на НВУ „ Васил Левски “ във Велико Търново.



Поднесени бяха венци и цветя на благодарност, в това число от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова. Във военния обред участваха военнослужещи от гарнизона в Плевен. В програмата се включи и Общинският духов оркестър с началник Тотко Рогашки. Водещ на церемонията бе артистът Светлин Стойчев.

Преди това в ловешкия храм „ Успение Богородично “ Ловчанският митрополит Гавриил отслужи панихида за дякон Игнатий - Васил Левски. През деня поклонение се състоя и пред паметника на Левски в двора на Къкринското ханчe. Програмата приключи с танцовия театър „ Апостола “ на НЧ „ Бяла Анаста - 2016 година “ на пл. „ Т. Кирков “.



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР