Гражданска комисия, която разследва сексуалните посегателства над деца в Португалската

...
Гражданска комисия, която разследва сексуалните посегателства над деца в Португалската
Коментари Харесай

За 90 дни работа комисия в Португалия получи 290 сигнала за сексуално насилие над деца в църквата

Гражданска комисия, която проверява половите похищения над деца в Португалската католическа черква, през днешния ден заяви, че през първите три месеца от работата си е получила свидетелски показания от 290 хипотетични жертви, като има случаи и с деца на възраст едвам две години, заяви Асошиейтед прес, цитира Българска телеграфна агенция.

В повече от половината от докладваните случаи има възможност да са забъркани доста повече жертви, съобщи Педру Щреч, психиатър, който оглавява Независимата комисия за изследване на злоупотребите с деца в църквата.

Комисията, която се състои от шестима души и включва психиатри, някогашен арбитър от Върховния съд и обществен служащ, стартира работа през януари по разпореждане на Португалската епископска конференция.

Гражданският орган дава обещание анонимност на всеки, който подаде сигнал.

Щреч съобщи, че комисията се е натъкнала на данни, че църковни чиновници, в това число сегашни епископи, чиито имена той не назова, са се пробвали да прикрият злоупотреби.

" Често става дума за пренасяне на насилника от едно място на друго, като че ли по това време като основен фактор се е разглеждало мястото, а не съответното лице ", сподели той.

Комисията съобщи, че е поискала диалози с всички 21 португалски епископи, с цел да разиска работата си. Само 12 от тях са се съгласили на среща, а петима не са дали отговор.

Регистрираните досега сигнали се отнасят до злоупотреби с малолетни на възраст сред 2 и 17 години, съобщи на конференция Ана Нуниш Алмейда, социолог от Лисабонския университет и член на комисията.

По думите ѝ хипотетичните злоупотреби са най-различни - от непристойно разголване и изображения на корист до навлизане.

Предполагаемите произшествия са се случили, до момента в който малолетните са били под грижите на църквата, в това число в свързани с нея групи като бойскаутите и групите за проучване на катехизис. Повечето от хипотетичните жертви са от мъжки пол.

Пенсионираният арбитър Алвару Лабориньо Лусиу съобщи, че комисията е предала 16 случая на прокуратурата. Той добави, че множеството от хипотетичните случаи, за които са съобщили хора на възраст до 88 години, са с изтекла отминалост.

Най-младият човек, който твърди, че е бил измъчван, е роден през 2009 година, заяви комисията.

" През годините е имало ясни случаи на съществени полови похищения, осъществени в Португалската католическа черква ", съобщи Лабориньо Лусио.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР