Гражданите трябва да знаят, че никой не става българин, ако

...
Гражданите трябва да знаят, че никой не става българин, ако
Коментари Харесай

Църквата в Македония: Не ставаме българи, ако БПЦ ни признае

" Гражданите би трябвало да знаят, че никой не става българин, в случай че БПЦ като църква-майка признае автокефалността на МПЦ ", това споделят от македонския Синод в отговор на някои изявления в македонските опозиционни медии.
" Заев направи македонците българи, а в този момент Светият синод желае да направи и църквата ни българска. " С такива заглавия опозиционните медии в Македония осведомят за отправеното от Македонската православна черква (МПЦ) до Българската православна черква (БПЦ) питане за признаването ѝ. Според тези издания, това било еднакво на загуба на македонската национална еднаквост.
Преди няколко дни свещеник Наум от Светия синод на МПЦ заяви, че на 9 ноември е било изпратено писмо до БПЦ. В него македонската черква моли българската да признае " евхаристичното единение с обновената Охридска архиепископия в лицето на Македонската православна черква ". Решението за това е било взето единомислещо на постоянна сесия на Синода. От документа става още ясно, че Македонската православна черква - Охридската архиепископия - е подготвена да признае Българската православна черква - Българската патриаршия - като църква-майка, за която ще се застъпва пред другите локални църкви, както и пред Вселенската патриаршия. Подписването на такова единодушие от главите на двете църкви би довело и до единство на епископите в двете църкви, както и тези на другите локални православни църкви ", се споделя още в документа.
Това искане на МПЦ се пояснява в опозиционните медии като " продължение на неприятния Договор за добросъседски връзки с България, който прави от македонците българи. " А в този момент и македонската черква щяла да стане българска, настояват някои издания.
" Не ставаме българи "
Представители на Светия синод на МПЦ изрично отхвърлиха тези изказвания като клевети: " Гражданите би трябвало да знаят, че никой не става българин, в случай че БПЦ като църква-майка признае автокефалността на МПЦ. Църквата-майка е почетен израз, а не знак за нечия църковна власт над различен. От момента, в който църквата-майка признае друга черква, те стават посестрими църкви. Всяка черква може да бъде църква-майка - съветската, албанската... Факт е обаче, че исторически сме най-близки с българската ", аргументират се от македонския Синод.
Освен това е добре известно, че дотук не е реализирано нищо по този въпрос със Сръбската православна черква (СПЦ). Преговорите сред MПЦ и СПЦ са прекратени към този момент от няколко години и към този момент няма никакви признаци, че Белград има намерение да ги възобнови. Според познавачи на църковните каузи, СПЦ желае да държи този въпрос като собствен " вътрешен ", а в случай че БПЦ отговори позитивно и признае МПЦ, това сигурно ще провокира интернационално внимание.
Бившият ръководител на Комисията за връзки сред религиозните общности Цане Мояновски предизвестява да не се политизира въпросът. Той счита, че с настояването си да бъде приета от БПЦ, македонската черква се пробва да реши въпроса за включването си в редиците на православните църкви. А това неизбежно ще провокира диспути в църквите на Балканите и изключително в тези от тях, които в предишното са имали свои диоцези в Македония ", счита Мояновски.
А Белград продължава да мълчи
Засега църковните управляващи в Белград не са създали никакво изказване по тематиката. Което обаче напълно не значи, че при тях не са задействани алармените звънци. И че към този момент не обмислят идващите си стъпки. Все още и Българската патриаршия не е дала никакво публично изказване по въпроса, с което да вдигнат най-малко малко завесата по отношение на българския отговор на македонската молба.
Тя обаче наподобява се приема позитивно в политическите среди. Така да вземем за пример българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев съобщи, че това е " позитивна стъпка, която би трябвало да бъде направена ". Запитан дали възможен позитивен отговор от страна на БПЦ може да утежни връзките на София с други страни, Ковачев разяснява: " Не виждам за какво някой би трябвало да се усеща обиден от това. Писмото е неповторима опция в сегашната удобна политическа среда да приемем подадената ни от Македония ръка. " Българският евродепутат прецизира, че показва своето персонално мнение и че решението въпреки всичко би трябвало да бъде взето от Светия синод на БПЦ.
Темата намира отзив и в някои профилирани църковни издания в Гърция. Едно от заглавията гласи: " Разколната македонска черква е подготвена да признае Българската патриаршия като църква-майка ".
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР