Гражданите на южната ни съседка избират нов държавен глава и

...
Гражданите на южната ни съседка избират нов държавен глава и
Коментари Харесай

Преди вота в Турция: Кандидат-президенти и депутати на заключителни митинги

Гражданите на южната ни съседка избират нов държавен глава и състав на Народното събрание

Шестима кандидат-президенти и осем партии ще се борят за гласовете на гласоподавателите на вота в Турция в неделя, предава Нова.

В последния ден от предизборната акция ще се проведат заключителни манифестации.

Това е първият избор след референдума през предходната година, когато турските жители утвърдиха препоръчаните промени в Конституцията. На процедура те заменят парламентарното ръководство с президентско.

По проект гласуването в неделя трябваше да се организира през ноември следващата година, само че президентът реши да изтегли изборите по-рано.

Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването ръководят Турция към този момент 16 години. Очакванията са той да завоюва нов мандат като президент. Някои от анализаторите обаче позволяват, че ще се стигне до втори тур.

Сред съперниците на Ердоган с най-големи шансове са представителят на най-голямата опозиционна партия Мухарем Индже и националистката Мерал Акшенер.

Не е изключено съюзът сред ръководещата Партия на справедливостта и развиването и Партията на националистическото действие да не успее да завоюва болшинство в турския Меджлис. Социологически сондаж от последните дни предвижда резултат от 50,4 на 100 от гласовете за ръководещите, както и 48% подкрепа за Ердоган като президент. 

Дори да успее да събере още власт в ръцете си и да се трансформира в най-дълго управлявалия турски водач, Ердоган ще би трябвало да се изправи пред следствията от личното си ръководство. Това разясняват наблюдаващи в навечерието на вота заради проблемите в страната - инфлация, обезценена лира, сложни връзки с Европейския съюз на фона на мигрантски наплив, обвинявания в диктаторски метод при ръководството и неуважение на човешките права. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР