Гражданите на Тунис, участвали в референдума за нова конституция в

...
Гражданите на Тунис, участвали в референдума за нова конституция в
Коментари Харесай

Тунис: Над 90% са подкрепили новата конституция на референдума

Гражданите на Тунис, взели участие в референдума за нова конституция в понеделник, гласоподаваха преобладаващо с " да ", сочат резултатите от екзитпол.

Хасен Заргуни, началник на социологическата група " Sigma Conseil ", съобщи, че от 7500 интервюирани гласоподаватели 92-93% са били " за " конституционните промени.

Според данните на социологическата организация, над 20 % от 9,3 млн. регистрирани гласоподаватели в Тунис са дали своят вот на фона на апела на опозицията за протест.

Гласуването се организира една година след трагичното завладяване на властта от президента Каис Саид против Народното събрание през юли предходната година, което накара съперниците му да го обвинят в определяне на еднолично ръководство.

Поддръжниците му отхвърлят обвиняването, като настояват, че дейностите му са били нужни за коригиране на системата, която те упрекват за десетилетие на неприятно ръководство.

Повечето от съперниците на Саид приканиха за протест на гласуването.

Заргуни съобщи, че изборната интензивност. планувана за към 22%. е била " много добра ", като се има поради, че към 2 млн. души са били автоматизирано добавени към изборните описи след парламентарните избори през 2019 година

Участието в изборите последователно понижава след революцията в Тунис през 2011 година - от малко над половината в парламентарните избори месеци след свалянето на диктатора Зин Ел Абидин Бен Али през 2011 година до 32% през 2019 година

Тези, които гласоподаваха с " да " в понеделник, го направиха на първо място, с цел да " върнат страната в коловоза и да подобрят обстановката ", сподели Заргуни.

Тунис страда повече от десетилетие от стопански усложнения, които предшестват протеста от 2011 година Високата младежка безработица и възходящата инфлация се изостриха от пандемията от ковид и войната в Украйна.

Повечето от гласувалите в понеделник бяха представители на " междинната класа, най-силно наранена (от годините на икономическа криза), и възрастни, които са наясно със обстановката в страната и се усещат излъгани стопански, политически и обществено ", сподели Заргуни.

При гласуването с " да " доминираха дамите, най-вече по-възрастни, и от крайбрежните региони, в това число от огромните градове на Тунис ", добави той.

" Това е модернистичната, националистическа част на страната ", където мнозина копнеят за стабилността от ерата на Бен Али, сподели той.

Друга категория са " фенклубът на президента, тези, които поддържат плана или личността на Каис Саид ", доста от тях на възраст 18-25 години, сподели той.

Той обаче добави, че " относително малко младежи или хора от работническата класа са отишли да гласоподават ".

Очаква се първичните резултати да бъдат оповестени през днешния ден следобяд. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР