Граждани спасиха кит, заседнал на бреговете на Коморските острови

...
Малко кит беше заседнало на 13 август близо до пристанище
Коментари Харесай

Малко кит беше заседнало на 13 август близо до пристанище Морони на Коморските острови. Местните жители се мобилизираха в голям мащаб, за да спасят 10-тонното същество, поддържайки го живо, докато беше свободно да отплува. Видео, предавано на живо, показва впечатляващите спасителни усилия.

10-тонно малко гърбат кит беше заседнало във водите с отлив на брега на столицата на Коморските острови Морони в ранните сутрешни часове на 13 август. Първоначално малкото беше заседнало с майка си, преди да успее да се освободи и да изплува в морето в Индийския океан.

Във Facebook, публикувано от коморски новинарски сайт, показва цялото спасяване.

Група от хора, включително доброволци, водолази, рибари, пожарникари и бреговата охрана, работеха на смени, за да опазят бебето кит живо, пръскайки вода по гърба му, за да го охлади.

Когато са извън водата, китовете не могат да поддържат телесната си температура. Излагането може да доведе до изсушаване на кожата им, което води до смърт.

Някои доброволци облякоха шнорхели, проверявайки позицията на телето и не позволявайки му да се придвижи по-далеч към брега. Те използваха кофи, водни помпи и просто ръцете си, за да го поливат непрекъснато с вода.

Междувременно десетки хора се събраха, за да наблюдават спасяването от близкото пристанище, аплодирайки усилията.

Според местните разкази жителите са останали с кита, за да го охладят, докато приливът отново се покачи и телето не успя да изплува.

Но това не беше краят на борбата на кита. След като беше освободено от пристанището, телето се заклещи в рибарски мрежи. Видео показва как няколко мъже на лодка използват мачете, за да разрежат мрежите и да освободят животното.

Друго видео, направено изпод водата, показва наранявания по перките на телето.

Гърбавите китове, живеещи в южното полукълбо, следват всяка година между Антарктика, където се хранят, до тропически зони като Индийския океан, където се чифтосват и размножават между юли и октомври.

Видът кит е роден в Коморските острови, където много национални паркове и организации организират експедиции за наблюдение на китове за туристи.

Както много морски видове, гърбатите китове са били повлияни от нарастването на човешката популация, дейността и посегателствата. Въпреки че видът е , гърбатите китове все още са изправени пред значителни заплахи, включително заплитане в риболовни съоръжения, удряне от кораби, замърсяване и изменение на климата.

Международната китоловна комисия изчислява, че повече от умират всяка година поради заплитане в риболовни съоръжения.

Миналата година Коморските острови включиха три нови защитени морски зони. Тези морски екосистеми са места за хранене или размножаване на редица морски създания, включително зелени морски костенурки. Програмата за защита на морето служи за повишаване на осведомеността относно опазването на биоразнообразието и налагане на ограничения върху вредните риболовни практики.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР