Граждани са подали два сигнала срещу Иван Гешев в Софийска

...
Граждани са подали два сигнала срещу Иван Гешев в Софийска
Коментари Харесай

Два сигнала срещу Иван Гешев проверява СГП

Граждани са подали два сигнала против Иван Гешев в Софийска градска прокуратура, заяви БНР, цитирайки източник от държавното обвиняване.

По единия от тях е предоставена инспекция на Антикорупционната комисия, а по другия е предписан отвод от формиране на досъдебно произвеждане.

Жалбите са пуснати при старта на следствието на основния прокурор и неговите заместници. След отстраняването на Иван Гешев за уронване престижа на правосъдната власт, ръководителят на Наказателната гилдия на Върховния касационен съд Лада Паунова, която дава отговор за механизма на разледването, е препратила сигналите на способената Софийска градска прокуратурата. От там отхвърлиха елементи по наличието им, с изключение на, че по единия наблюдаващият прокурор не е открил данни за осъществено закононарушение , а развиването по другия ще зависи от инспекцията на Антикорупционната комисия.
 Иван Гешев отхвърлен от Висш съдебен съвет от поста основен прокурор
Иван Гешев отхвърлен от Висш съдебен съвет от поста основен прокурор

16 гласа " за " уронването на престижа на правосъдната власт

Това не са единствените инспекции против Гешев в СГП. По тях той беше разпитван малко преди Висшия правосъден съвет да приключи предварително мандата му. Едната е по сигнал на краткотрайния началник на държавното обвиняване Борислав Сарафов за противозаконни записи, напън против някогашния наблюдаващ прокурор по делото " Барселонагейт и непозволено потребление на почивната станция на прокуратурата в Боровец. Дали тя ще докара до покачване на обвинявания ще стане ясно в първите месеци на идната година.

Другата инспекция е за опит за насила над самия Гешев да подаде оставка . По нея са разпитвани членовете на Прокурорската гилдия, които през май внесоха искане за отстраняването му от поста и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. Назначена е експертиза по отношение на изказванията на Гешев, че е бил притискан да напусне поста посредством закани към него и фамилията си. Това станало посредством телефонни позвънявания и писмо, за наличието, на които описа самият той.
 Иван Гешев към този момент няма статут на магистрат
Иван Гешев към този момент няма статут на магистрат

Върховният административен съд показва, че на процедура той е уволнен от системата и не може да желае да бъде възстановен
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР