Граждани на Велико Търново се организират и сами ремонтират улиците,

...
Граждани на Велико Търново се организират и сами ремонтират улиците,
Коментари Харесай

Великотърновци асфалтират улицата си сами

Граждани на Велико Търново се провеждат и сами ремонтират улиците, на които живеят, поради липса на отношение и безучастие на общината към неведнъж слагания проблем. Десетки тъжби и протестни подписки, адресирани до общинската администрация, не са довели до стремежи резултат.
Така на улица " Иван Хаджидимитров " в един от огромните квартали на града - " Бузлуджа " търсят метод да си оказват помощ сами. За начало изброяват дупките - 24 на 20 квадратни метра. Улица в общоприетия смисъл на думата действително няма, няма и сметопочистване. Десет години по ред съкварталците събират пари и наемат багери. 
" Десет години пребивавам, 10 години няма улица, 10 години си го вършим сами и в последна сметка може би още 10 няма да има нищо като асфалт. Данък МПС, налог здания, налог боклук, всичко плащаме, дори нямаме контейнери за боклук ", споделя Владимир Върбанов пред " Хоризонт ".
" Много постоянно в съботата се организираме с подръчни материали, с колички, с лопати, с секта да попълняме дупките ", добавя го Христо Данев и продължава: " Тази година взехме решение, че към този момент не е по нашите сили и ръчно не можахме да се оправим, по тази причина наехме екскаватор, платихме няколкостотин лв. и в този момент ремонтирахме 70 метра. "
Засегнати от изчезналата инфраструктура са притежателите на 200 жилището и 80 гаража. Простите сметки на живущите на улицата сочат, че в случай че всички си заплащат налозите, би трябвало годишно от техния джоб в хазната на общината да влизат 44 хиляди лв.. За 10 години сумата става 440 000 лв.. За тези пари са получили цели 8 улични лампи, а някои от хората към този момент са решили да си продават жилищата.
" Лично на моята кола два пъти съм й правил предницата, ризница съм сменял, в този момент карам джип, тъкмо поради този метод към блока ", разяснява различен гражданин на квартала. 

Последно през март 2017 година от общината уверили хората от злощастната улица, че е планувана за ремонт с асфалтиране. " Хората бяха в огромна еуфория, само че това не се извърши ", сподели Христо Данев. 
Репортаж по тематиката чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР