Граждани на варненския кв. Аспарухово организират протест по време на

...
Граждани на варненския кв. Аспарухово организират протест по време на
Коментари Харесай

Заради предстоящо строителството на парк върху плаж граждани подготвят протест във Варна

Граждани на варненския кв. " Аспарухово " провеждат митинг по време на плануваната за на следващия ден сесия на Общинския съвет в града, която би трябвало да одобри плана за разработване на Подробен организационен проект на предстоящ парк. Плановете демонстрират, че той би трябвало да бъде построен върху морски плаж, което е неразрешено от настоящото сега законодателство.

Причината за недоволството от престоящото гласоподаване са опасенията на жителите, че подготвяният план дава опция за строителство на плажа отвън паркоустройствените решения както това се случи в северната част на Морската градина във Варна.

Според Инициативен комитет " Аспарухово ", който разгласява апел за наличието на жители по време на утрешната сесия на Общинския съвет,

квалифицираният план е " незаконен "

и дава опция " след 3 до 5 години парка в частта към плажа да бъде застроен ".

 Екранна фотография от Кадастралната административно осведомителна система на комбинирано аерофото изображение и настоящата кадастрална карта към 21 август т.г. На нея ясно се виждат плажът и дюните изчезнали в документите на Община Варна.
© КАИС

Екранна фотография от Кадастралната административно осведомителна система на комбинирано аерофото изображение и настоящата кадастрална карта към 21 август т.г. На нея ясно се виждат плажът и дюните изчезнали в документите на Община Варна.

В обявата във Facebook за подготвяното събитие се напомня също, че комисиите към Общинския съвет не са приели нито едно от гражданските оферти, направени по време на разискването на плана.

" В залата имаше към 150 поданици на Аспарухово, написа в поканата за митинга. Как общинските съветници не откриха най-малко едно градивно предложение на жителите? Тези хора не ги ли избрахме ние? Всичко отхвърлиха. Популистките изявления за имитация на морската градина ще доведат до основаването на Алея 2 (по прилика с така наречен " Алея Първа ", бел. ред.)- хотели и заведения край плажа. Строителните параметри дават опция за изграждане им ", написа в обявата.



Още през септември м.г. " Дневник " разгласява информация, че от плана за Подробен организационен проект на Аспарухов парк е

липсващ морски плаж,

което води до погрешно установяване на местоположението на границата на Зона " А " от крайбрежието, която е предпазена съгласно Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Изчезването на плажа от Подробния организационен проект на парка беше причина и за неверно установяване на границите на урегулираните поземлени парцели в него. Въпреки това месец по-рано планът беше признат от Експертния съвет по устройство на територията в община Варна.

Наличието на морски плаж, върху който общинската администрация има желание да строи, беше илюстрирано с екранни фотоси от уеб страницата на осведомителната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, както и с две фотоси от платформите Гугъл Earth и Гугъл Street View. Всички оповестени илюстрации абсолютно доказваха, че на посоченото място фактически съществува песъчлив плаж.

 Екранна фотография от Гугъл Street View (юли, 2015 г.) на плажа, върху който Община Варна има намерение да строи парк
Екранна фотография от Гугъл Street View (юли, 2015 г.) на плажа, върху който Община Варна има намерение да строи парк

Оказа се обаче, че все пак, той не е отразен в Подробния организационен проект на Аспарухов парк.В същото време, геодезичното снимане, което е отразено върху проекта, демонстрира на същото място " мера и пасбище " вместо пясък " .

Освен това в центъра на бъдещия парк парка е нанесен новообразуван аграрен парцел, предопределен за

градеж на постройка " за публично обслужване ".

Точно тази дефиниция беше употребена неведнъж като трик при строителството на многоетажни жилищни здания в северната част на варненската Морска градина при ръководството на някогашния кмет на града Кирил Йорданов.

 Проестът на бъдещия парк
© Община Варна

Проестът на бъдещия парк

В право на отговор във връзка обявата на " Дневник " от общинската администрация във Варна написаха, че плажът наоколо до кв. " Аспарухово ", отразен и в системата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, в действителност не е плаж, а дюните, които се намират там, не са " открити " като дюни. В същото право на отговор се уточняваше, че постройката " за публично обслужване ", която би трябвало да бъде издигната на територията на бъдещия Аспарухов парк, била планувана за детски морски учебен център.

 Екранна фотография на част от Подробния организационен проект на
© Община Варна

Екранна фотография на част от Подробния организационен проект на " Аспарухов парк " въвВарна ", в който в центъра на зелената повърхност на парка е нанесен Урегулиран аграрен парцел, предопределен за " публично обслужване ".

В текста, оповестен във Facebook през днешния ден се споделя, че след гласуването на следващия ден ще бъдат оповестени всички имена на общинските съветници, които са подкрепили " този незаконен проект ", с цел да знаят жителите от кого да търсят отговорност.

" В случай, че плана бъде признат от ръководещата върхушка във Варна, ще организираме референдум за бъдещето на парка ", написа още в обявата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР