Граждани на Благоевград, сред които и майки на малки деца, ...

Граждани на Благоевград, сред които и майки на малки деца,

Разменят лекарства в социалните мрежи заради липсата на денонощна аптека в Благоевград

Граждани на Благоевград, измежду които и майки на дребни деца, инициират замяна на медикаменти в обществените мрежи. Причината е неналичието на денонощна аптека в регионалния център от години.

Адриана Топурска е майка на двегодишно момче. През последния месец й се е налагало да търси медикаменти за детето си от други майки в групи в обществените мрежи, защото в Благоевград работеща денонощна аптека няма.

Без значение дали на мен или на детето се наложи да се взема обезболяващо или за температура лекарство, вечер след 9 часа, аз няма от къде да го закупя. Явно е належащо да съществува такава група поради неналичието на медикаменти, само че тази процедура крие ужасно доста опасности, аз не знам медикаментите, които хората доброжелателно ми дават по какъв начин са съхранявани и дали са в период на валидност, споделя Адриана Топурска.

Проблемът с неналичието на денонощна аптека в Благоевград влезе и в Общинския съвет. Там група съветници оферират общината да облекчи изискванията за наем на помещение, което да стимулира някоя от веригите да стартират да работят и през нощта.

Престъпно е в регионален град, какъвто е Благоевград, с 80 000 души, да няма денонощна аптека и това основава извънредно доста проблеми. Разбирам ги и тях, защото не е рентабилно стопански да се поддържа, скъпи са услугите на магистър фармацевтите, само че би трябвало да се подхожда и обществено, сподели Кирил Илиев, общински консултант.

Според лекар Тони Даскалов обаче, облекчението със алегоричен наем на помещение за аптека няма да е задоволително. За да има непрекъснато работеща денонощна такава, са нужни законодателни промени.

Това е проблем, който не касае единствено Благоевград, касае цялата страната. Така че да се направи една законодателна самодейност в тази тенденция, всички аптеки, които имат контракт НЗОК да дават наряди и да покриват непрекъснато общината. Броят на аптеките в Благоевград е задоволително огромен и г/д на 3 месеца, всяка ще дава наряди по 2 пъти, което е нищо, сподели доктор Тони Даскалов – шеф на Медицинския център в Благоевград.

Друга алтернатива да си набавите медикаменти нощем в Благоевград, с изключение на обществените мрежи, са вендинг машините. Не постоянно обаче те разполагат с всичко належащо.

Предложението на групата общински съветници за денонощната аптека ще бъде обсъждано на 24 юни. Тогава ще бъдат поканени фармацевти и притежатели на аптеки, с които да се търси решение, по кое време най-сетне ще има работеща денонощна аптека в регионалния център.

Репортер: Али Мисанков

Източник: bnt.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg