Граждани могат да участват в делото на Запрянови-03“ срещу РИОСВ-Пловдив,

...
Граждани могат да участват в делото на Запрянови-03“ срещу РИОСВ-Пловдив,
Коментари Харесай

Граждани влизат в делото на “Запрянови-03“ срещу РИОСВ в опит да спрат кариерата край Горнослав

Граждани могат да вземат участие в делото на „ Запрянови-03 “ против РИОСВ-Пловдив, с което вложителят стачкува срещу заповед на екоинспекцията. С нея му бе отнета опцията да добива мрамор и баластра от находище " Делчовото-2 " край Горнослав без да прави Оценка на въздействието върху околната среда /Оценка за влияние върху околната среда/. Това избрани Върховният административен съд, след като бе сезиран по тъжба на гражданин на Горнослав и член на локалния предприемчив комитет, който се бори срещу кариерата. 

През септември 2023г. Мая Христозова и Катерина Фратева направиха опит да се конституират като страна по делото, с цел да изкажат несъгласието си с реализация на инвестицията, само че Административният съд в Пловдив остави без почитание настояването им. Мотивът – те не са незаинтересована страна по проблема. С това си деяние магистратите ни лишават от правото ни се пазиме и да участваме в процеса по обжалване на сходни процедури, обявиха жители. Освен че апелираха определението пред Върховен административен съд, бе проведен и митинг от поданици на пет асеновградски села. Той бе следствие от няколко несполучливи опита да се опълчват на инвеститорския интерес в района посредством тъжби в административните съдилища в Пловдив и София.
Прочетете още

Върховните магистрати обаче са сметнали, че отводът жителите да бъдат конституирани като страна по делото съставлява погрешно приложение на материалния закон.

„ Независимо от типа на акта, откакто същият е публикуван в процедура по Оценка на въздействието върху околната среда, заинтригуваната общност следва да бъде позволена до присъединяване в процедурата на всеки от нейните стадии, както посредством даване на достъп до информация, по този начин и посредством обезпечаване на опция за присъединяване в производствата по правосъдно оборване на тези актове “, се показва в решението на Върховен административен съд.

Пояснява се, че правото на оборване следва да се схваща освен в тесния му смисъл на персонално иницииране на правосъдно обжалване против тези актове, само че и в смисъла на присъединяване като подпомагаща органа страна.

С актуалното определение на Върховния съд обаче не се показва, че въпросните лица имат право да апелират концесията като цяло – каквото бе концепцията на митинга. Става дума само за правата им да възразят против процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда.

„ Определението на Върховен административен съд е постановено в сходство с националното право и интернационалните актове, които подсигуряват достъпа до съд на заинтригуваната общност във всички производства, свързани с околната среда. Същевременно обаче то демонстрира, че Върховен административен съд не е непрекъснат в отбраната си на публичния интерес. Само да си напомним, че на противоположна позиция беше същия съд през декември месец, когато одобри, че живеещите в Горнослав не могат да оспорят законосъобразността на концесията за рандеман на инертни материали, предоставена на същия концесионер за 35 години “, разяснява правният бранител на жителите Снежана Стефанова пред TrafficNews .

Тя разкри, че сега деятели и жители приготвят тъжба до съда в Страсбург, в основата на която ще бъде обиден казусът с приемане на правна отбрана в борбите против кариери за рандеман на естествени благосъстояния.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР