Градският транспорт на Враца ще се обнови с 12 тролея

...
Градският транспорт на Враца ще се обнови с 12 тролея
Коментари Харесай

Враца обяви проекти за по-чист транспорт и ВиК ремонти за над 62 млн.лв.

Градският превоз на Враца ще се обнови с 12 тролея и 13 е-автобуса.

© Надежда Чипева С наближаването на края на програмния интервал 2014-2020г. Министерството на околната среда се засилва и придвижването по оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) е осезаемо.

Враца е от градовете, които усещат това. Тази седмица локалното ВиК сдружение подписа контракт за безплатна помощ за над 36.3 млн.лв. по ОПОС. Освен това по това време е оповестена социална поръчка за по-чист градски превоз - нови тролеи и е-автобуси, защото очевидно има желанието да кандидатства по новата процедура за ограничения за адресиране на превоза като източник на замърсяване на атмосферния въздух.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Наскоро министърът на околната среда Нено Димов се похвали, че 390 млн.лв. от оперативната стратегия ще се харчат за планове за по-чист превоз в 11 общини. В уеб страницата на Информационната система за ръководство на европейските средства въпросните пари не са маркирани като контрактувани още.

Водните поръчки идват

Общата инвестиция на сдружението " ВиК Враца " ще е 50 млн.лв., като по ОПОС се обезпечават над 36.3 млн.лв., а останалото ще е съфинансиране, оповестяват от Министерство на околната среда и водите. С парите се възнамерява да се рехабилитира или доизгради общо 80 км. ВиК мрежа във Враца, Мездра, Бяла Слатина и Козлодуй. Очаква се загубите на вода да намалеят с 20%. Срокът за довеждане докрай на плана е четири години и един месец. Сега следва подготовка на публичните поръчки.

Сроковете обаче са условно нещо в тази ситуация с Враца. Водният цикъл на града за 136 млн.лв. се трансформира в " европроект на ужасите ", както изясни " Капитал " преди година. Договорът за подмяната на 70% от тръбите в града беше подписан през 2009г., само че се проточи във времето и в този момент прогнозният краен период е 2021г. Лошото обмисляне, споровете на ползи и неналичието на съответна експертиза трансфораха ВиК плана в града в може би най-дългият европроект въобще.
Нови тролеи и рейсове

Отделно, в града върви търг за възобновяване на градския превоз. Общинското сдружение " Тролейбусен транспорт–Враца " е оповестило поръчка за общо 12.7 млн. лева без Данък добавена стойност за 12 нови тролея и още 13 нови електрически рейсове и зарядни станции към тях. Участниците в търга могат да вземат участие в него за доставка и на двата вида транспортни средства.

Критериите са два с равна тежест - ръководство на риска и препоръчаната цена. Крайният период за подаване на предложения е 7 август 2019г.

Финансирането по ОПОС обаче към момента не е обезпечено, излиза наяве още от обявлението.

Докато парите за ВиК инфраструктура се чакат с неспокойствие, защото загубите на вода и качеството на услугите са ниски из цялата страна, то средствата, планувани по целта " въздух " се сблъскват с рецензии.

Проблемът е, че много по-голям източник на замърсяване на въздуха е битовото отопление, а парите, адресирани към намаляването на резултата от него като замърсител (напр. замяна на старите печки на въглища и дърва), са доста по-малко - над 115 млн. лева От тях 44 млн.лв. са планувани за София. За Смолян - 10 млн.лв. против мръсните печки

Община Смолян също подписа контракт по ОПОС тази седмица за ограничения против замърсяването на въздуха за 9.6 млн.лв., като цялата инвестиция е безплатна финансова помощ. В първия стадий на плана ще се направи разбор на средата и правене на метод при подмяната на горивните съоръжения. След това на втория стадий ще се изпълнят капиталови ограничения и ще се подмени отоплението на твърдо гориво с различни източници. Всичко това ще би трябвало да се случи в период от 53 месеца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР