Градските активисти обявиха днес, че третият пореден търг за закупуване

...
Градските активисти обявиха днес, че третият пореден търг за закупуване
Коментари Харесай

София няма да има довозващ транспорт, от Спаси София искат оставката на шефа на Автотранспорта

Градските деятели оповестиха през днешния ден, че третият следващ търг за закупуване на електробуси е бил преустановен поради съществени нарушавания в процедурата на стойност 27 млн. лева Именно с тези дребни електробуси трябваше да стартира довозващият превоз в София, който Йорданка Фандъкова даде обещание още преди три години. Според информацията оповестена от Спаси София , става въпрос за съществени нарушавания на Закон за обществените поръчки, измежду които и ограничаващи конкуренцията сред компаниите критерии за избор на снабдител на дребните електробусчета.

“ВАС установи доста съществени нарушавания на Закона за публичните поръчки в процедурата, която е оповестена от Столичен автотранспорт за закупуването на 52 електробучета. Практически Върховен административен съд постановява, че част от критериите “необосновано лимитират присъединяване на икономически субекти в публичната поръчка ”. Това поражда обосновано подозрение, че и третата поредна поръчка е писана за избран реализатор и че управлението на Столичен автотранспорт има задачата да направи точно това.

Трети следващ търг се проваля поради основни неточности в тръжните условия и процедура и по тази причина би трябвало неотложно шефът на Столичен автотранспорт, Слав Монов, да си подаде оставката. ” - безапелационен е Борис Бонев. Той напомня, че това е същият шеф, който стартира златния ремонт на общежитието в Дружба за 3 млн. лева, който наподобява като източване на общинския бюджет, крие документи от общински съветници и трансформира Автотранспорта във феодална конструкция с груби нарушавания на Трудовия кодекс. С прекратяването на този търг София няма да получи довозващ до метрото превоз, който кмета Фандъкова даде обещание още преди три години. От Спаси София напомнят, че преди локалните избори през 2019 година Фандъкова даде обещание обществено, че новите довозващи рейсове ще проработят дружно с третата линия на метрото. “Няколко години по-късно администрацията на Фандъкова дори не съумява да организира процедурата. В предизборната си стратегия Фандъкова е записала, че “През 2020 година стартираме системата на довеждащия превоз ”, само че вместо това има подозрения за нагласена поръчка.

Това е следващ неуспех и политическата и експертната отговорност би трябвало неотложно да бъдат понесени. ” - споделя Борис Бонев. От Спаси София напомнят, че стотици хиляди поданици на квартали като Овча купел, Люлин, Горна баня, Витоша и Манастирски ливади, от дълго време чакат обещания довозващ превоз и в този момент остават излъгани. “Обещанието на Фандъкова беше довозващият превоз да бъде пуснат дружно с третата линия на метрото, както и да се пътува с обединен билет за прехвърляне.

Линия М3 беше открита с едногодишно забавяне, само че довозващ превоз няма. Няма и обединен билет за прехвърляне, макар че ЦГМ прахоса съвсем 90 млн. лева за новата билет система, от която жителите не виждат изгоди. Това безобразно ръководство на града, транспортната му система, както и прахосването на милиони обществени средства би трябвало неотложно да бъде прекъснато. ” - уверен е Андрей Зографски от Спаси София. По думите на градските деятели, поради проваления търг София най-вероятно дефинитивно губи 27 млн. лева европейски безплатни средства и 52 нови транспортни средства. От Спаси София неведнъж подлагаха на критика тази процедура с мотив, че толкоз дребни минибусчета са несъответстващи за огромен град като София, както и че електробусите са прекомерно скъпи. “Затова тази процедура не би трябвало да се почва за четвърти път преди да се преформулира. София се нуждае от мидибуси (8-10 метра) за квартали без естествена улична мрежа като Витоша или Манастирски ливади, както и от естествени 12 метрови рейсове за довозващ превоз до метрото на огромни квартали като Люлин и Овча купел. ” - молят от организацията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР