Градската управа се надява тази година да отдаде на концесия

...
Градската управа се надява тази година да отдаде на концесия
Коментари Харесай

Търсят се концесионери за 6 паркинга в Пловдив

Градската администрация се надява тази година да отдаде на концесия шест терена за създаване на паркинги, в това число и на многоетажни. Така от една страна ще реши част от проблемите с паркирането, от друга - ще получава средства в бюджета от годишните вноски, които концесионерите са длъжни да внасят в общинската хазна по закон, без да прави и един лев разноски за поддръжка на парцелите.

Идеята среща обществен отпор от бивдшия кмет на Пловдив Иван Тотев. Депутатът от ГЕРБ е на мнение, че Общината би трябвало сама да построи оборудванията и да печели от тях. Естествено, Тотев не дава рецептата за най-важния въпрос - от кое място да дойдат парите за построяването на многоетажните паркинги. И е прав - тази задача е за екипа на настоящия кмет.

Администрацията на градоначалника Здравко Димитров е на друго мнение. Тя твърди, че по-добрият вид за момента е публично-частното партньорство. За реализацията на концепцията Общината възнамерява съответни дейности. За концесия е очакван теренът до Хуманитарната гимназия на ул. „ Четвърти януари “, самостоятелен като открит охранителен паркинг, откакто беше съборена постройката на ТЕЛК. От няколко години се чертаят проекти за градеж на многоетажен гараж в „ Тракия “ на ул. „ Св. Княз Борис I Покръстител “, само че Общината няма пари да го построи и също разпорежда очаквания на концесионер.

Идеята за концесията на паркинга на бул. „ България “ в региона на кв. „ Ю. Гагарин “ провокира опозиция от кмета на „ Северен “ Стоян Алексиев. „ Против съм. Този паркинг направихме за хората, които живеят в тази зона, съвсем всички места са отдадени чартърен и няма смисъл да се учредява концесия “, твърди Алексиев. Той припомня, че многоетажен гараж има на отсрещната страна на булеварда - в панаира.

В Годишната стратегия за ръководство и предписание с общински парцели са включени още три концесии на паркинги - 4362 кв. метра в кв. „ Първа Каменица “ в „ Източен “, 2755 кв. м на бул. „ Източен “ 141 и на ул. „ Ясна поляна “.

Темата дали за Общината е преференциално да отдава земя на концесия за паркиране е една от най-спорните в Пловдив. Противниците ѝ показват, че месечният абонамент за кола коства 40-50 лв. и паркирането се трансформира в рентабилен бизнес. Защо Общината да губи тези доходи, въпреки и след години?

От друга страна концесията надалеч не е постоянно мръсна дума и в Пловдив има задоволително образци за това. Под тази форма на ръководство остарялата и грозна къпалня в Кючук Париж стана прекрасен басейн, руината в подножието на Сахат тепе – кино „ Орфей “, имаме картинг писта на „ Лаута “, състезателен център в „ Тракия “. Концесионерите внасят приблизително 800 000 лв. доходи в бюджета всяка година, без никакъв ангажимент от страна на общината за поддръжка.

Терените до Колежа - ябълката на раздора

Пет терена, провокирали през предходната година скандал в Общинския съвет, са планувани за продажба посредством търг и конкурс в Годишната стратегия за ръководство и предписание със собствеността.

Това са парцелите на ул. „ Варна “ 37-41 и „ Лев Толстой “ 32-36 наоколо със стадион „ Христо Ботев “. Според настоящия проект те са планувани за жилищно и публично застрояване, намират се в съседство и могат да бъдат обединени в един за градеж на огромна кооперация.

Тези парцели бяха включени в Програмата на Община Пловдив през предходната година и поискани от компания, близка до общинския консултант от Вътрешна македонска революционна организация - предприемачът Владимир Кисьов, за градеж против обезщетение с жилища на Общината. След съпротивата на съветниците Кисьов самичък изиска на сесията тази концепция да отпадне. Терените обаче отново са включени в програмата.

Кметът на „ Източен “ Иван Стоянов желае петте парцела да станат квартална градинка.

Свързани вести Общината - единственият икономически индивид, който губи от парцелите си Пламен Райчев: Ако няма доходи, не можем и гвоздей да забием в града
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР