Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна, следвайки своята мисия

...
Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна, следвайки своята мисия
Коментари Харесай

Вход свободен в Градската художествена галерия - Варна за Деня на будителите | Беседи, посветени на творчеството на класическия майстор на българската живопис Иван Мърквичка, ще започнат в 11:00 и в 15:00.

Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна, следвайки своята задача на живописен музей, който приобщава нови публики към стойностите на високото изкуство, прави специфичен жест към варненци на 1 ноември. В Деня на националните будители всички експозиции в Галерията ще бъдат с вход свободен за възпитаници, студенти, учители, преподаватели и работещи в областта на българското обучение и просвета.

Празничният ден ще бъде мотив за провеждането на просветителни беседи за живота и изкуството на класическия занаятчия на българската живопис - българският актьор от чешки генезис Иван (Ян) Мърквичка (1856–1938). Живописец, възпитател и разпален държавник, той е един от първите художници, сложили основите на художественото образование у нас. Пръв шеф на Рисувалното учебно заведение в София (1896–1900), той е преподавател на няколко генерации български художници, съдействали за разцвета на българското изкуство във всичките му жанрове.

Емблематична за българската живопис е известната негова картина “Ръченица ”, 1984 година, съхранявана във фонда на Националната изложба.

Мърквичка е и неотклонен популяризатор на нашето изобразително изкуство и просвета в страната и в чужбина. Претворява по несравним метод в картините си българските традиции и обичаи, националните дрехи и носии, които пресъздава с етнографска акуратност. Той е и един от най-изявените портретисти у нас.

Градската художествена изложба – Варна, има две произведения на Иван Мърквичка - “Детски портрет ”, 1913 година, маслени бои, платно и “Дамски портрет ”, 1890-те, маслени бои, платно.

Беседите за творчеството и приноса на Иван Мърквичка стартират от 11:00 и от 15:00 на 1 ноември в Градската художествена изложба - Варна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР