Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна, ще бъде домакин

...
Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна, ще бъде домакин
Коментари Харесай

Лъчезар Бояджиев с лекция за Венецианското биенале в Градската художествена галерия на Варна

Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна, ще бъде хазаин на лекция, която ще заинтригува феновете на актуалното изкуство. На 26 май от 17:00 ч. концептуалният художник ще поведе гостите на Варненската изложба на виртуален тур из най-старото биенале на актуалното изкуство.

Ще я сервира Лъчезар Бояджиев, който взе участие в представящия се премиерно във Варненската изложба план на Института за модерно изкуство - София “Его-система / Еко система ” с куратор Яра Бубнова. Изложбата, както и лекцията, са част от програмата на Форума за модерно изкуство БУНА.

Началото на лекцията на Лъчезар Бояджиев е в 17:00, час по-рано ще стартира диалогът с артистите, участници в изложбата “Его-система / Еко система ”.

Института за модерно изкуство - София (ИСИ) е от най-дълго съществуващите и дейни неправителствени организации, занимаващи се с образно изкуство в България. Замислен е през 1993 година и е регистриран като Неправителствени организации, съдружие на изкуствоведи и художници през 1995. Историята му е тясно обвързвана с развиването на арт-сцената ни през последните десетилетия, нейното самообразоване, отваряне и позициониране в света, с някои от най-забележимите ѝ явявания в локален и интернационален подтекст.

Лъчезар Бояджиев е един от ярките български концептуални художници.

Роден е през 1957 година, приключил е Националната художествена академия през 1980 година, живее и работи в София. В съоръжения, обекти, рисунки, видео и перформативни лекции той показва своите тълкования на конфликта сред персонално, публично и световно в един свят в зоната на дистопията.

Организира независими изяви и взе участие в групови изложения - запаметяващи се проявления на актуалното българско изкуство. Един от създателите на Института за модерно изкуство - София (ИСИ).

Лъчезар Бояджиев е озаглавил своята лекция “Венеция, Света Лучия и Крива река. Без виновност отговорни ”.

“Лекцията за Венецианското биенале постоянно е предизвикателство - споделя той пред Нина Локмаджиева, - само че аз съм правил такива лекции в последните 12 години за съвсем всички издания на изложбата за модерно изкуство.

Този път желая да направя опит - не съм ходил към момента на Биеналето, само че информацията онлайн е толкоз изобилна, усещанията на сътрудниците, които са били там, са толкоз доста, че аз усещам, че имам много добра визия за това какво е Биеналето и какви са най-важните акценти, както в общата галерия, курирана от Адриано Педроса, по този начин и в националните павилиони и в съпътстващите изложения, които са доста и постоянно прелестни. Това, за което ще приказвам, е освен образна презентация на моите усещания от онлайн представянето и четенето на голямо количество текстове за това какво се случва сега във Венеция на това Биенале. Второто, което е по-важната част, персонално за мен, е какви са дефектите в процедурата, по която в България избираме представители за националния павилион - както за Биеналето за образни изкуства, по този начин и за Биеналето за архитектура. Това постоянно е придружено от някакви напрежения, от някакви дефицити - най-много дефицит на време, ненавреме направени решения главно от страна на Министерството на културата - нещо, за което не са отговорни нито художниците, нито кураторите, които в края на краищата печелят достойнството да съставляват България. Но като цяло ми се желае във втората част да поговорим за “тук ” и “там ”, за метода, по който се организират целите в практиките на изкуството в България в този момент на полето на интернационалните изяви и на полето на най-видимата галерия по света сега, и най-старата, несъмнено, на която към момента има национално показване на изкуство - Венецианското биенале. Надявам се и сътрудниците от ИСИ - София, които са във Варна поради нашата галерия, и са посетили Биеналето, да се впишат в диалога с мнения и въпроси. ”
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР