Градската градина вече има друг много по-приветлив вид, променена и

...
Градската градина вече има друг много по-приветлив вид, променена и
Коментари Харесай

Градската градина изкушава с водни атракциони, интернет и зеленина

„ Градската градина към този момент има различен доста по-приветлив тип, изменена и ремонтирана е и съпъстващата инфраструктура. Има четири водни атракциона, видео наблюдаване, интернет, настилките са от гранит. Има пейки и кошчета. Зелено е. Резултатът е забележим за пловдивчани ”, сподели кметът на регион „ Централен ” Георги Стаменов ден преди формалното разкриване на Градската градина на 18 април.
Прочетете още
Той напомни, че празникът ще продължи три дни – в първия посетителите ще се насладят на осъществяванията на актьори от Държавна опера-Пловдив. В събота на сцената ще излязат музикантите от Биг Бенд Пловдив, а неделята ще е изпълнена с разнородни работилници и занимания за деца.

Стаменов изрази наслада от това, че за именуването на градината на името на Иван Вазов се води обществена полемика.

„ Никъде в документите няма записано в миналото тя да се е казвала Дондукова. Предложението да носи името на Патриарха на българската литература е обосновано исторически ”, сподели кметът на „ Централен ”.

Неговите думи потвърдиха Петко Георгиев от Народна библиотека „ Иван Вазов ” и ръководителят на Държавен архив-Пловдив Наташа Костадинова.

„ Във всички проекти на града и скици, които проучихме, водят само до името Градска градина. Ще видите това и във фотоизложбата „ Квартал 178 ”, която е експонирана тук ”, сподели доктор Петко Георгиев, който завежда отдел „ Специални сбирки ” в библиотеката.

Той описа, че в научното търсене, което създали с сътрудниците си от архива и Историческия музей, само в една обява във в. „ Отечествен глас ” публицист е писал името Дондукова градина с уточнението, че „ това го знаят едвам няколко индивида ”.

Името Дондукова градина се появява във вестникарските материали едвам след 1991-1992 година, евентуално въведено от някой историк, допусна Георгиев. Споменато е и в стихотворение на Вазов в писаната под тепетата стихосбирка „ В поля и гори ”, в която е описал остарелия бряст в „ Княз Дондуковата градина ”.

В изложбата е включена и първата снимка на Градската градина от 1900 година на Н.П.

Историците описаха и за какво името Иван Вазов е уместно за най-стария парк в България.

„ Пловдив е дебитор на 4 пъти на Патриарха на българската литература. Градската администрация поема ангажимент да откупи къщата, в която е живял на ул. „ Бетховен ” 3 и на чиято фасада е имало паметна плоча, само че притежателят отхвърля да я продаде. По мотив 25 години от креативната активност на писателя градът взема решение да му подари сребърна мастилница с писало и да кръсти улицата „ Иван Вазов ”, само че в действителност е кръстена „ Васил Левски ”. После дълго време се приказва за монумент на поета. Има един направен план, само че локалната власт се отхвърля от него, тъй като е доста безценен. В последна сметка за 180 000 лева Мино Иванов създава хубав гранитен бюст-паметник, който обаче е откраднат и в този момент има единствено барелеф. Иван Вазов е дарил на Народната библиотека в Пловдив неиздадения си разказ „ Янтра ”, както и няколко стихотворения. Всички те, макар напъните на шефа на библиотеката, са взети от София за музея на поета. Библиотеката поръчва портрет на Иван Вазов на Златю Бояджиев. И той ни е взет и в този момент е в експозицията на художника в Стария град ”, описа доктор Петко Георгиев и добави, че кръщаването на Градската градина на името на Вазов е може би жестът, с който Пловдив да се реваншира за неизпълнените обещания.

Наташа Костадинова добави, че градината е в същите размери, както в истинския си тип. Тя напомни, че принос към възобновяване на градината има кметът Божидар Здравков, който заварва „ градинската до кметството ” в трагично положение, с цел да я възвърне по този начин, че да цялостни очите на пловдивчанина.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР