Градската градина на Пловдив, паметник на българската градинско-паркова култура, придобива

...
Градската градина на Пловдив, паметник на българската градинско-паркова култура, придобива
Коментари Харесай

Градската градина е почти готова! Озеленяват я с нови дървета и храсти, полагат десетки пейки

Градската градина на Пловдив, монумент на българската градинско-паркова просвета, придобива приключен тип. Текат последни мерки, част от реконструкциите, и доста скоро, през април, се чака емблематичното место да бъде намерено за гости. Дейностите, траяли близо година, костават 4,5 млн.лв. и са предоставени от Фонда за стабилно градско развиване.
Прочетете още
Към момента екип на „ Градини и паркове “ работи по озеленяването на парка, където ще бъдат засадени 150 нови дървета и шубраци. Те ще компенсират изсечените предходната година растения, които бяха компрометирани и запазването им криеше опасности. Предвидена е и декоративна растителност, както и такава, която да обезпечи сенчести пространства. По закана на локалната власт би трябвало на финала озеленяването да бъде с 20% повече по отношение на преди.



Десетки пейки към този момент са стоварени и се конфигурират към алеите. Готови са водните съоръжения. Кръглият шадраван, който денем ще изстрелва воден дирек с височина 20 м. и диаметър 14 м., вечер ще съставлява светлинна атракция. В приключен тип градската градина ще има още изсъхнал шадраван на входа и ромолящ зад постройката на Природонаучния музей.



Реконструкцията на Градската градина е съгласувана с Националния институт за недвижимо културно завещание. Проектът следва оптимално близо първичния тип, в който тя е основана през 1878 година. Паркът е благоустроен от фамозния Люсиен Шевалас няколко години по-късно, а основен подстрекател и разпоредник за оформянето ѝ е ген. Дондуков - Корсаков, по тази причина известно време тя попада в градските документи като Дондуковата градина.

Дали обаче името ѝ ще остане същото след ремонта към момента не е несъмнено. По предложение на пловдивчани градския парк следва да бъде прекръстен на огромния български създател Иван Вазов, написал едни от най-емблематичните си произведения в Пловдив. Кметът и администрацията на „ Централен “ приветстваха концепцията, а Георги Стаменов се ангажира да повдигне въпроса пред Общинския съвет. Последната дума обаче ще имат жителите.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР