- Градска железница, Околовръстно и „Въча“ са приоритетите ни за

...
- Градска железница, Околовръстно и „Въча“ са приоритетите ни за
Коментари Харесай

Росен Костурков, депутат от ПП: Имаме качествени министри и ...

- Градска железница, Околовръстно и „ Въча “ са целите ни за Пловдив

- В Народното събрание срещам интелигентни и разбиращи хора, само че пред камерите внезапно се трансформират

- Индустриалните зони до града имат най-голяма потребност от техници със приблизително обучение

- Удачно беше да се оправи стадион „ Пловдив “, с 50 милиона лв. става страховит

- Г-н Костурков, вие сте човек от бизнеса. Как се чувствате като политик в Народното събрание?

- Свиквам. Приятно ме изненада съществуването на доста интелигентни хора освен в нашата група, само че във всички останали. С всички приказваме обикновено и бързо напредваме по значимите тематики. Неприятната изненада е това, което виждаме по малкия екран по време на парламентарните съвещания. Пуснати ли камерите, хората стават други, задачите стават други, загубата на време е ужасна. Няма никаква конструктивност.

- Неопитни сте и грешките на растежа са нещо обикновено. Как ще се предпазите в идващите месеци от случки като онази с първото гласоподаване на мораториума?

- В този случай всички направихме неточност, в това число и създателите от ГЕРБ. Когато гласувахме повторното решение, те пък внезапно станаха срещу. А сякаш гласуваме същото, само че с прецизирани дати. Да, хората от ГЕРБ и Движение за права и свободи са много опитни във всевъзможни процедурни хватки. Просто би трябвало да внимаваме.

Видно е, че го вършат преднамерено, само че още не разбирам какви са задачите. Вероятно крайната е да оцелеят на вълната на популизма.

- Кои са главните провокации пред новото ръководство и къде са клопките?

- Трите най-злободневни тематики в обществото са това, факт - проблемите с цената на силата и инфлацията, коронавирус рецесията и не на последно място интернационалното позициониране на България и казусът със Северна Македония. Те обаче попадат в прерогативите на изпълнителната власт. Нашата роля в Народното събрание е да създаваме нормативната уредба, която е нужна за решаването на тези проблеми.

- Оптимист ли сте, че изпълнителната власт ще се оправи с провокациите и ще издържите цялостен мандат?

- Направихме много комплицирана коалиция, само че хората на министерските постове са качествени, ще се оправят. Силно се надявам да изкараме цялостен мандат. Иначе и аз слушам хипотези - до март, до лятото, до локалните избори, където ще се преброим отначало.

Проблемите, които са насъбрани през годините, са извънредно доста. Решаването им желае по-дълъг небосвод. Аз мощно имам вяра, че държавното управление ще изкара 4 години.

- Като казахме локалните избори, ще създавате ли структури в Пловдив, защото „ Продължаваме промяната “ беше основана безусловно два месеца преди парламентарните?

- Наистина небрежно организирахме последните избори, само че в листите ни нямаше т.нар заряд. И последните хора са качествени, имат предпочитание да продължат смяната. Тези от тях, които не попаднат в изпълнителната власт или в Народното събрание, ще градят структурите по места.

- Продължаваме с Пловдив. Позицията ви плана „ Въча “?

- Аз не съм огромен експерт по този тип планиране. Но на въпроса дали има смисъл от „ Въча “, съм безапелационен - да. Разбираме от експертите, че тази вода е нужна и на Пловдив, и на Хасково. Този план би трябвало да се реализира. Защо е спрян, не знам. Но по време на предизборната обиколка имахме съгласие и с Областна администрация, и със служебното държавно управление, че този план би трябвало да бъде възроден.

- Околовръстното на Пловдив?

- Трябва да се направи още на следващия ден. Задължително! И то не както се направи в частта от Кукленско до Коматевско, където се получиха едни тунели. Трябва да е с 4 платна, имаше планувани или най-малко мечтани от хората две кръгови. Едното при надлеза на Царацово, с цел да се влиза непосредствено в индустриалната зона. Честно, не разбирам за какво не е направено до момента.

- Дали има в държавното управление воля да се направи?

- Категорично. Трябва да забележим първо къде ще отиде АПИ, че има очевидно няколко сюжета. В момента, в който стане ясно, аз персонално ще отида и започваме да работим по проектирането. Защото в частта от надлеза при Пещерско шосе до този на Царацово няма и план. Опитаха се да го дадат на инженеринг, никой не го желае. Има проблеми и по отчуждителните процедури, само че няма извинения и не търпи ден отсрочване. Аз тъй като пребивавам в краен квартал - „ Беломорски “, в случай че потегли към София след 7,30, по-добре да го направя през града. Задръстването по Околовръстното е голямо.

- Друга болна тематика на Пловдив е качеството на въздуха...

- Пловдив, както и София, има проблеми с въздуха поради географското си разположение. Иначе главният замърсител е превозът. Разбира се, способства горенето за отопление на несъответствуващи материали в някои квартали като " Столипиново ", " Шекера ".

Но главното е да си оправим градския превоз.

- Как?

- Ето, основават се две нови линии с електрически рейсове и те са в общинската компания. Поне по този начин чета. Защо целият превоз не е общински? Не знам! Струва ми се разумно. Другото го приказваме от дълго време с хората от Тракия икономическа зона. Имаме даденост за надземна железница, която да свързва града. В Пловдив има три гари - „ Тракия “, „ Централна “ и „ Филипово “. Между тях може да се сложат спирки, има го като план. Навремето, в случай че помните, Гърневски беше пуснал едно влакче сред тези 3 гари и му споделяха „ Гърневската железница “.

За метро в Пловдив не може да се приказва, само че тази железница с лъчи към индустриалните зони ще реши казуса. Там е огромният трафик - от града към индустриалните зони. Коли, проведени рейсове. Те замърсяват и задръстват.

Градска железница плюс Околовръстното и „ Въча “ са залегнали в програмата ни - на депутатите от Пловдив-град и Пловдив-област.

- По вашата компетентност - икономическите зони на Пловдив, се нуждаят от 80 000 служащи, а ги няма. Как може да се сътвори качествена работна ръка?

- И аз използвам думата основава, а един професор от СУ ми прави забележка, че служащите се образоват. Приемам. Истината е, че последните 30 години образованието ни върви надолу - на всички равнища. Но най-голямата неточност е, че професионалното обучение безусловно изпадна от системата. А експертите от междинното особено обучение са гръбнакът на стопанската система - техници, в селско стопанство, хранителни, в туризма. Скоро върших изследване в Тракия икономическа зона, анкета попълниха 26 компании с над 25 000 служащи. Резултатите - 20% от работните им места изискват висше обучение, 20% не изискват и приблизително. Останалите 60 % изискват приблизително обучение, и то експерти. Две трети от тези среднисти би трябвало да са с техническо обучение. В момента в Пловдив и района има 12 професионални гимназии. Но не работят на цялостен потенциал, има по 1-2 паралелки на година, формирани най-вече от деца, които са отпаднали от просветителната система. Това бяха преди време СПТУ и техникумите - гръбнакът на стопанската система бяха. Аз работя от години в посока по какъв начин да ги събудим тези учебни заведения. Имам доста положителни контакти в министерствата. Ще стартира да се случва. Вече имаме два пилотни плана в Пловдив по какъв начин да вкараме бизнеса в учебните заведения. Две огромни компании оборудват лаборатории и си дефинират преподавател извън, от висшето обучение.Той преподава ексклузивен час в 10., 11. и 12. клас. Обучава децата за работа непосредствено във въпросните компании. Не споделям, че дуалната система се провали, само че казусът пристигна, че не образова възпитаници за работа в стопанската система, а да аплайват висше. ОК, би трябвало да има и такива, инженерите също не стигат. Идеята е обаче да има деца, които да имат подготовка и даже след 10. клас да могат да стартират работа в завода. Кои са тези учебни заведения с пилотните планове? Едната е Професионалната гимназия по машиностроене до пандиза. Другата е Професионалната гимназия по битова техника в центъра. Проектите стартираха, не са финансирани от страната. Ако тези планове се окажат удачни, ще намерим финансиране и през Министерство на образованието.

- Няколко думи за вас самия отвън политиката и бизнеса. Спортувате ли, имате ли занимания?

- На години съм, със спорта завърших. Но съм разпален алпинист. Слагам една палатка на тил и потеглям. Обиколил съм всички планини у нас. Приятно е. Иначе дълги години играех баскетбол, аматьорско равнище, в студентската лига.

Не съм доста разпален по футбола, само че ме подсещате за друга концепция - желая да бъде възобновен стадион „ Пловдив “.

- Технически допустимо ли е?

- Абсолютно, имаме изследвания. Дори с ваши сътрудници имаме концепция да създадем една акция. Защо да не се направи един прекрасен стадион в Пловдив, на него да играят Локо и Ботев - както Милан и Интер. По наши сметки трябват 50 милиона лв., с цел да стане ужасно оборудване. Долу има доста зали, които могат да бъдат употребявани от спортове, които в този момент се чудят къде да упражняват.

- Хубаво 50 милиона, само че към този момент отидоха много за стадионите на Ботев и на Локо, тъй че не знам до каква степен ще е рентабилно? .

-Така е, дадоха се към този момент общо пари едвам създадем един прекрасен стадион. Но стадион „ Пловдив “ е моя болежка, отиваш на Гребната база и първото нещо, което виждаш, е една руина. Това би трябвало да се промени.

ВИЗИТКА

Росен Костурков водеше листата на “Продължаваме смяната “ в Пловдив-област и беше трети в тази за Пловдив-град. Депутатът е управител и бизнесмен. Той има 25-годишна кариера в промишлеността, основател е на Центъра за професионално образование „ Тракия “ към Тракия икономическа зона.

Костурков е приключил Образцова математическа гимназия в Пловдив с отличен триумф, след което придобива магистърска степен инженер Електроника/оптикоелектроника и лазерна техника към Технически университет-София, филиал Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР