Градовете постепенно стават предпочитано място за живот на все повече

...
Градовете постепенно стават предпочитано място за живот на все повече
Коментари Харесай

Google строи града на бъдещето в Торонто

Градовете последователно стават желано място за живот на от ден на ден хора, което основава много проблеми. Повечето градове не са планувани за толкоз огромно население, а и са строени със напълно различен метод на мислене. Гугъл желае да промени това посредством новата си компания Sidewalk Labs, която създава нов модел за градовете на 21-ви век, оповестява БиБиСи.

Бил Гейтс ще строи града на бъдещето в пустинята Аризона

Парите не купуват благополучие, споделят милиардерите

Sidewalk Labs е ново попълнение в листата на холдинга Alphabet, който сплотява всички бизнеси на Гугъл. В момента компанията работи на източната брегова линия на Торонто. Тя дава обещание да направи неизползваната сега зона в дребен град, който да е построен от "интернет нагоре " и да употребява съвременни технологии за своето ръководство и поддръжка.

Идеята обаче провокира и известно неодобрение. От една страна са неналичието на ясни периоди за градежа и неговите стадии. Има и терзания за връзките сред огромна корпорация като Alphabet и градската администрация и до каква степен планът няма да сътвори условия за нелоялна конкуренция.

Бил Гейтс предлага роботите да заплащат налози

Кои градове ще се наводнят при топенето на ледовете

Разбира се, Sidewalk Labs не вижда такива проблеми. Компанията се управлява от някогашния заместник-кмет на Ню Йорк Дан Доктороф. Той споделя, че планът цели да бъде "модел за градския живот на 21-ви век " и че се възнамерява основаването на град, който да спомага по-сигурен, комфортен, занимателен и даже здравословен метод на живот.

Всичко това би трябвало да е допустимо най-много с помощта на технологиите . Градът ще изобилства от датчици и системи, които ще събират информация за трафика, замърсяването на въздуха, равнищата на шума, положението на електропреносната мрежа и даже събирането на боклука.

Това буди терзанията на сегашният заместник-кмет на Торонто Дензил Минан-Уонг. Той желае повече информация за това какви данни се събират, по какъв начин ще се употребяват. Компанията дава отговор, че информацията по никакъв метод няма да може да се употребява за следене или анализиране на жителите на града. Вместо това тя ще оказва помощ на институциите да схващат какво е цялостното положение на града или кварталите и да могат да се взимат подобаващи ограничения. Има и рецензии, че компанията не е задоволително транспарантна в желанията и договарянията си за плана макар обещанията, че данните ще са отворени.

Хокинг: След 600 година Земята може да е кълбо от огън

Бил Гейтс със смразяващо предизвестие за света

Sidewalk Labs се концентрира повече върху технологиите, в сравнение с бюрокрацията. Компанията има няколко хрумвания за своя предстоящ град. Една от тях е самостоятелен превоз и коли, които да се повикват посредством мобилно приложение.

Тя планува и по-различна архитектура и метод на строене. Вместо от стомана, множеството здания ще са най-вече от дърво. Структурата ще е подсилена извън, само че интериорите ще са "гъвкави " и ще могат да се приспособяват и трансформират съгласно потребностите на жителите.

Предвидени са и улеснения в общата градска среда. Например разгъваеми тенти, които ще се задействат по време на дъжд и ще дават заслон на хората без чадъри. Тротоарите и велоалеите ще са с нагреватели, с цел да не задържат сняг и лед през зимата.

Джеф Безос ще построи непрекъсната колония на Луната

Под земята няма да има единствено канализация. Ще има и голям брой тунели, в които ще се движат самостоятелни транспортни средства и роботи. Част от тях ще транспортират отпадъците, а друга - доставки до магазини и онлайн поръчки, което ще облекчи трафика за хората на земята.

Ще се създават и нови екосъобразни строителни техники и материали. Една от задачите е и по-ниски разноски на строителство, както и по-кратки периоди. През тази година Sidewalk Labs Планира да организира голям брой съвещания с специалисти, институции и организации. След това ще се премине и към действително строителство.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР