Градовете по света са изправени пред жестока реалност – няма

...
Градовете по света са изправени пред жестока реалност – няма
Коментари Харесай

Новата жестока реалност - липса на достъпни жилища

Градовете по света са изправени пред жестока действителност – няма задоволително налични жилищни площи за популацията им.

Жилищата в множеството огромни градски зони се смятат за недостъпни за междинния служащ.

Това подхранва чувството на доста хора, че личния дом е привилегия за малко на брой имащи на фона на болшинството нямащи.

Така пораждат и значими въпроси като да вземем за пример – би трябвало ли да има нови и първокласни жилища в Лондон, доста от тях благосъстоятелност на чужденци, които да стоят празни, до момента в който хиляди чакат в описите за общински жилища?

Мигранти от селски области в Китай се стичат в Пекин в търсене на по-добър живот и постоянно обитават рискови и противозаконни постройки, само че къде биха могли да отидат, в случай че тези жилища бъдат разрушени?

Най-лошото следва – делът на хората по света, живеещи в градове, ще се усили до 68% през 2050 година, при 55% през днешния ден, написа в собствен разбор Bloomberg.

Повишаващите се цени направиха жилищата в 58% от огромните градове недостъпни по отношение на под 50% преди пет години съгласно изследване на изследователската компания Demographia.

Това значи, че покупката на жилище на междинна цена би коствало повече от четирикратното приблизително годишно заплащане. Типичен апартамент в Хонконг в този момент коства приблизително над 916 хиляди $, което подхранва и политическите митинги.

Други горещи пазари са Берлин, където акция за национализация на жилища докара до коренен проект за заледяване на наемите за пет години. Ванкувър вкара първия в Северна Америка налог върху празните жилища, а градове от Ню Орлиънс до Атина се борят с резултата на краткосрочните наемане през платформи като Airbnb.

Ню Йорк вкара законова отбрана за наемателите на жилища, като ограничи повишаването на наемите. Това се случи откакто проектите за разгръщане на Amazon.com бяха предотвратени от локални общности, които се притесняваха, че за жителите на града може да стане прекомерно скъпо да живеят в него.

Други държавни управления залагат на засилено строителство – Индия възнамерява да построи повече от 40 милиона жилища до 2022 година

Големите компании също се включиха – Alphabet, компанията майка на Гугъл, даде обещание един милиард $ за основаване на 15 хиляди жилища в Калифорния. Това е капка в морето, съпоставено с оценките, че щатът има годишен дефицит на към 180 хиляди нови жилища.

През 19-ти век, фермерите, които се стичали в градовете в търсене на работа и нов живот, населявали жилища в квартали към фабриките.

Сега компании от браншове като технологиите, опазването на здравето и финансите, в които работят болшинството от добре платените чиновници вършат по този начин, че те се заселват в кварталите с положителни транспортни връзки, като изтласкват оттова хора с специалности като учители, медицински сестри, пожарникари, чистачи и други ниско-платени длъжности, които не могат да си разрешат по-високите наеми.

Това усилва неравенството в обществото. Има и напън от непознати вложители и фондове, които влагат в недвижими парцели откакто десетилетие на ниски лихви понижи възвръщаемостта от други вложения.

В същото време, от 1980 година насам, Съединени американски щати и Англия са понижили доста вложенията в държавни жилища, което води до дефицит и повишаване на цените.

Техните държавни управления избират да субсидират или подкрепят с данъчни облекчения компании, които влагат в градеж на жилища.

Много градове изискват от бизнесмените да дават част от издигнатите жилища за прилагане от хора с по-ниски приходи.

Въпреки всичко, броят на жилищата с невисок наем се е свил с 4 милиона единствено в Съединени американски щати от 2011 година до момента, и към 47% от наемателите са харчили повече от 30% от приходите си за наеми.

Това способства за разрастването на броя на бездомните в някои от най-богатите американски градове.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР