Градинските миризливки са от насекомите, които обитават градината и нанасят

...
Градинските миризливки са от насекомите, които обитават градината и нанасят
Коментари Харесай

Люспи от лук и домашен сапун гонят миризливките от градината

Градинските миризливки са от насекомите, които населяват градината и нанасят доста вреди по зеленчуците и овощните на двора. Насекомите имат неприятна миризма, откъдето идва името им, и могат да бъдат с друг размер - от 3 до 18 мм, с тяло, сходно на щитче, с разнообразна багра - от зелена до ярка и сигнална. Някои имат и разнообразни рисунки на гърба.

Вредителите изсмукват сока от растенията, правейки отвори в листата, стеблата, плодовете и семената. След подобен отвор в растенията оставят следи, тъканта към тях отмира, а по-късно умира и цялото растение. Особено рискови са миризливките в интервала на напредък и образуване на плодовете. Ако миризливките изпият сока от съцветията, плодовете няма да пораснат. Ако пък се хранят с плодовете, те няма да могат да се употребяват за храна. Миризливките повреждат всевъзможни култури в градината - и кръстоцветни, и ягодоплодни, и зърнени, както и тревисти и декоративни. Скоростта на проваляне може да бъде доста бърза, някои унищожават гостоприемника си за часове.

Ако не желаете да употребявате инсектициди, тогава можете да заложите на националните способи за битка. Миризливките не обичат цимицифугата, по тази причина можете да засадите от нея към градината си, поучават от agrozona.bg. От помощ ще ви е и опръскването с настойка от лукови люспи ​- тя се подготвя от 250 г люспи на 10 литра вода, като разтворът стои 5 денонощия, след което растенията се опръскват през 4 дни. Можете да обработите и с разтвор на домакински сапун - 300 г на 10 литра, един път на седмица. Може да разредите в разтвора със сапун и растителна пепел. Добре е един път на три дни да пръскате и с разтвор на суха горчица.

Народните начини на битка с миризливките работят, само че техният минус е в късия период на деяние. Повторната обработка на градината би трябвало да се организира един път на 3-7 дни. При това би трябвало да обработвате всяко растение, а всеки лист да пръскате от двете страни, защото миризливките могат бързо да се придвижват и да се скрият в тревата наоколо. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР