Градежът на Варна е възможен само с обединение. Когато има

...
Градежът на Варна е възможен само с обединение. Когато има
Коментари Харесай

Д-р Янко Станев: Кирчев, Йрданов и Портних управляваха няколко мандата, това е оценката на варненци

Градежът на Варна е вероятен единствено с обединяване. Когато има разцепление, се получават контрадействия от страна на гласоподавателите, които водят до един комплициран резултат.
Интервю на заместник-председателят на Съюз на демократичните сили и общински консултант във Варна доктор Янко Станев в обзорното предаване на Радио Варна " Позиция "

Водещ Георги Бекяров: Вие сте деец в общинските препоръки на Варна, кой следващ е този?

- Ами от 1999 година съм общински консултант, само че от 1990 година съм кмет на " Владиславово " до 1999, значи седми по ред. По нещо този разграничава ли се този по състав?

- Естествено, класическите партии са отстъпили много необятно пространство на партии които ще демонстрират своите умения на локално равнище, макар че във Варна постоянно е имало не типичен политически платформи, които са взели участие в общинския съвет. Още от 1995 година, по-късно и 1999 година, постоянно е имало. Примерно Българска национал-радикална партия.

- То и в този момент има изненади, тази година имаше партии, които съвсем не организираха акции, само че имат представители в Общинския съвет.

-...вкарвате ме в Ада, само че всеки естествен човек може да направи преценка.  Ако нямаш политически живот и лична политическа платформа, това значи че имаш икономическа или корпоративна платформа. Или платформа, която, хора като мен с 35 години политически стаж, не могат да дефинират. Аз персонално имам формулировка за себе си, първо с цел да се случат тези феномени, би трябвало да има авансово заложени условия. Всяко едно ръководство има за цел да сплотява. Когато едно ръководство стартира да прави тъкмо противоположното, да разединява, без значение дали по субективни или справедливи аргументи, се получават сходни феномени, поява на субекти с неразбираем политически корен.  Това е оценка за времето, аз оценка мога да давам още от времето на господин Войнов, господин Христо Кирчев, през господин Йорданов и през господин Портних. И тази оценка, моята, е професионална. Истинската оценка дават гласоподавателите. След като всички те са избирани по два, по три пъти, това значи, че оценката на варненци не е ниска.

Означава, че и критериите, по които варненци настройват своята формула за присъединяване, става все по-висока и по-висока, както аз казвам- девиза на СДС- европейски жители, добре, но европейски приходи? За което ме питате, тъй като аз не тичам от въпросите- ами постоянно се появява подобен модел на държание, когато има разцепление, а то може да не е даже от Варна, само че в множеството случаи би трябвало да търсим нашето присъединяване, и тогава се получават контрадействия. Тези контрадействия до какво водят...водят до един комплициран резултат.

Аз си припомням Жорж Ганчев, който за мен беше доста готин, Бог да го елементарни, обаче цялостна подигравка на политика, завоюва във Владиславово изборите за претендент президент, когато аз бях кмет. Това беше най-ужасния момент в моя живот.

Не можех да допускам, единствено, че почетох вота на хората. Та, тези избори - да влезе партия в Общиснкия съвет, която няма едно заседание...аз не съм виждал един водач да приказва политически. Партия, която към този момент трети, четвърти, пети път взе участие в работата на Общински съвет, а няма една политическа изява. Едно почитание към историята, примерно към настоящите празници. Какво е това? Секретни секции ли са, секретна политическа реалност?

Ти си толкоз години тук, всичко знаеш, а и варненци знаят всичко, само че са приели да бъде по този начин.

- И като приказваме за такива процеси, би трябвало да кажем, че не са нещо, което се случва за първи път. Във Варна в Общинските препоръки е имало сходни планове, които са изчезвали с времето.

- 2003 година писах един отчет, в който доста наивно подвигнах една тревога за корпоративен избор. Известно беше, че тогава се образува една партия, която влезе в съвета първо с един консултант, по-късно с шест. Просто би трябвало да узреят. След това самите хора схванаха, че няма смисъл от това нещо. Тогава разгласих този развой за заплаха. В днешно време го считам за диво отклоняване от естествения политически живот, само че не го считам за заплаха.  Това са същите хора, които живеят във Варна. И тук се разграничавам от мнението на съвсем всички типичен сътрудници, тъй като аз съм 35 години в политиката. Варненци ги интересува какво се случва през днешния ден и какво ще стане на следващия ден. В този смисъл, новите политически играчи би трябвало да се потвърждават. Ако потвърдят, че могат да професионализират дейностите си в публичен проект, ще останат в общинския съвет. Ако не, ще изчезнат като доста други сходни планове.

- Понеже казахте, че варненци мислят за през днешния ден и за на следващия ден, не мога да не ви запитвам за процесите от тази седмица, които се случват в София, това е погледа в предишното. Трябва ли да се връщаме в предишното, пречи ли ни то и не би трябвало ли да гледаме единствено в бъдещето?

-Аз изрично съм срещу гледането в предишното. Трябва да го знаеш...Някой знае ли във Варна, че аз съм задържан преди 10 ноември за опит са основа Български лекарски съюз? Съмнявам се. Колеги разнообразни - знаят. Наивност. Но това дава ли ми някакво преимущество или някакъв минус? При избрани групи хора. И какво значение има то за днешния ден за Варна, в случай че аз през днешния ден не се боря за опазването на здравето в Общински съвет да бъде то на равнище? В този проект, в който ме питате - за София, считам, че те бъркат.

- Хората чакат това да се случи и в други общини..

-...ами несъмнено, аз се различавам от останалите. Вижте, приема се бюджет, приема се Конституция (допълнения и промени в Конституцията), има най-малко едно 30 закона значими, които би трябвало да дефинират бъдещето на българите. Във Варна- ние до 15-20 януари би трябвало да се захванем с бюджета. За задачата би трябвало да сме наясно с националния бюджет. Трябва да мислим за проект сметката, дали ще са ни задоволително парите в случай че се резервира досегашната данъчна ставка или ще би трябвало да дофинансираме от общинския бюджет. Аз постоянно давам толеранс на всяко ново ръководство, само че би трябвало да сме наясно какво ще вършим с финансите. Как на процедура ще вдигнем растежа, който минава през ясни стопански правила.  А ние какво? От Плана за възобновяване и резистентност желаеме средства. Това изисква разсъждаване, изисква планиране, изисква осъществяване, това изисква подготвени планове. Нужни са ни подготвени екипи, работещи екипи, работеща администрация и работещи наредби. За да можем да съберем средства. Защото по този начин наречената " финансова директива ", да не употребявам думата " спекулация ", само че тя не води до стопански напредък.  

- И в това време, с София, там, където би трябвало да се одобряват предпочитано тези задания, Народното събрание е блокиран, приказва се за монументи, не за бюджет, не за напредък..

- Това нещо, почтена дума, аз съм заместник-председател на Съюз на демократичните сили, несъмнено иска ми се сърдят моите депутати, само че това толкоз несериозно ми звучи, че с цел да не кажа груба дума, ще кажа, че ме е позор!

- Да поговорим за Варна в вероятност. Как виждате Варна с новата администрация? Сега казахте, че се нуждае всяко ръководство от толеранс, само че въпреки всичко?

- Вижте, тази норма значи, че ще виждам процесите, които текат. Аз доскоро споделих - в случай че желаеме нещата да се движат, най-спешните задания би трябвало да се преглеждат под лупа. Аз не мога да подвигам лозунги тук и да споделям " бистрота ", " непорочност ". Това приказват по акции. Аз, обаче диря работата. А работата е следната: ние би трябвало да стабилизираме Варна. Приходите остават същите, разноските се подвигат - на национално и на локално равнище. Тоест, ние би трябвало да осигурим баланс. А този баланс се реализира с доста старания, той се реализира и с нова нормативна база, локална нормативна база, той се реализира и с нов вид администриране, структуриране на модела, по който се ръководи.

Нали желаеме всяко ново начало да бъде подтик напред? Това, съгласно мен, изисква висока степен на подготвеност, на чуваемост и изисква обединяване. Не знам, дали това се схваща, тъй като в множеството случаи след всяка смяна на властта, на всички места има един " копнеж ", да стартираме да разделяме и с изключение на да разделяме - да използваме бухалки - политически, стопански, всевъзможни. Тук заслужили майстори на спорта са всички в България.

Ако не е бухалка е мятане на вода при - 25 С, с цел да замръзне и да те " хързулне ". В този аспект, аз в тези игри не вземам участие. Но в градежа, който може да се образува за Варна, новата администрация, а то е належащо и последователност да има, тъй като познанието не е нещо, което стои на гола поляна, с цел да го прибереш в джоба си.

Но, аз не давам препоръки на новите управници, мисля, че всеки гради бъдещето си и в края на краищата, аз съм академик от доктор Петър Дертлиев, Стефан Радославов, от хора, които са ме научили на това. Те нямат нищо общо с тези политици.

Има към 4000 типа заболявания в света, само че аз считам, че има три аргументи за всички заболявания - първата е доста елементарна - алчността. От там стартират всички стресове, всички неразбории и следват заболяванията. Втората е свръхвисокото его а третата е пък цялостната липса на его, т.е. - комплексите за непълноценност. Тези три неща вършат всички останали заболявания. Същото е в политиката.

- Говорите за напредък, имало ли е през годините във Варна интервал на застой? Някак сме привикнали във Варна през годините да се счита, че градът получава своите доходи от услуги, от парцели и някак си промишлеността остана на назад във времето, не се развива.. Ето Шумен, да речем, направиха индустриална зона, какво се случва във Варна и за какво през годините остана това чувство?

- Варна е друг град. Различна философия, друг е. Причината е елементарна - концентрацията на бизнес мислене от древността още на морските градове е обвързвано с търговия и по-малко с произвеждане. Не е правилно, че Варна е в застой. Погледнете бюджетите. Бюджета е бил и 45 млн, а в този момент се борим за 1 милиарда лева

Градът се развива, той се развива в туризъм, в услугите. Въпросът е, че би трябвало да можеш да го развиваш и в други направления. Всеки град има пропуснати шансове. Тръгваме нещо да вършим, и хоп - от някъде едно " прътче " в колелата. Затова е належащо обединяване. Тази индустриална зона, която би трябвало да създадем, стартираме работа, тук не става, там не става, най-после сменят и министъра. Въпреки, че съм на мнение, че човек, в случай че иска- има метод. Нещата във Варна се случват, само че мъчно се узрява за тях. Даже си представям къде може да бъде тази индустриална зона, с изключение на, в случай че не надделее там да се строят жилища или нещо друго.

- Вчера кмета Благомир Коцев сподели, че не е наложително да я вършим дружно с община Аксаково и, че може да е на варненска територия.

- И аз съм на това мнение. И аз считам, че би трябвало да се направи във Варна. Има тук места, на които може да се направи. Тук до Черно море, отвъд до езерото също има общински терен. Въпросът е, че тези неща се разискват от хора, които са способени и схващат от планиране. И тогава можем да желаяме средствата от ПВУ. Ние като нямаме планове какво ще желаеме?

Политическите диспути ги одобрявам, Общински съвет е политически орган, само че те са потребни тогава, когато отразяват политическите действителности. Сега има доста предприемачи в съвета и ръководителят е предприемач, по тази причина чакам прагматично и бързо мислене и случване на нещата. Но, никой не може самичък да го направи това нещо. И по тази причина им приказвам и на младите момчета, които са там - множеството са доста неопитни. Тази неумелост не я одобрявам. Трябва да бъдат обучавани тези хора.

Защо не приготвяме идната политическа класа? Тези хора имат потребност от образование.

Затова считам, че е пристигнало време за развиване на Варна. Това е както бул. " Васил Левски ". Знаете ли, по кое време е плануван той? Първия план на булеварда? През 1938 година. Един български студент в Сорбоната е направил плана. Аз, обаче, започнах да работя през 2005- 2006 година по него, тъй като към този момент бях уверен, че е нужно да го има. А за
За „ Цар Освободител " приказваме към този момент 7-8 години, май към този момент му е пристигнало времето. А за зоната приказваме също десетина години. Сега, не съм споделил, че ще би трябвало да чакаме по 10 години.

- Щях да ви запитвам за построяването на новата болница…

- Аз съм за и за опазването на здравето ме поканете…
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР