Градът, известен като домакин на националния тракийски събор и на

...
Градът, известен като домакин на националния тракийски събор и на
Коментари Харесай

Кърджали слуша джаз, Хилда Казасян обра овациите


Градът, прочут като хазаин на националния тракийски събор и на разнообразни етнофестивали, за повторно стана сцена на джаза, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Джаз-фестът „ Долината на Орфей “ се организираше няколко следващи години в хасковското село Маслиново, само че от 2017 година влезе в културния календар на Кърджали. Адвокатът Кирил Керанов от Хасково, който е ръководител на сдружението, описа във Facebook по какъв начин се е родила концепцията за фестивала. „ През 2011 година група другари от нашето Сдружение с нестопанска цел „ Долината на Орфей “, записано в Окръжния съд в Кърджали, хапвахме пържена рибка и пийвахме студена биричка в село Маслиново. Всички бяхме запалени меломани и трегери на културата, или най-малко по този начин си мислехме. Коментирахме концепцията на Хърби Хенкок датата 30 април да се разгласи за Ден на джаза и че ЮНЕСКО утвърждава и прогласява това. Веднага взехме решение, че ще спретнем едно джаз-фестче в Маслиново, Хасковска област и всеки стартира да звъни на познати музиканти и артисти, и да ги кани за първо присъединяване. Естествено против … почерпка и добра дума.

Докато джаз-легендата Хърби Хенкок като дипломат на благосклонност и събрал към себе си изтъкнати персони, харесващи джаз-музикатаq постановат дори и на Организация на обединените нации да признае 30 април за Международния ден на джаза през 2012г., ние към този момент правехме второ джаз-фестче в село Маслиново. Естествено … против скромна почерпка на артистите, е-е-е и добра дума за тях “, написа един от основоположниците на събитието. А за Кърджали проявата в действителност бе събитие, на площада пред Дома на културата се събра многочислена аудитория, включително удивително доста младежи, както и възрастни. Трио „ Роял “ откри 5-часовия концерт и бе посрещнато с бурни аплодисменти – пианистът Антони Желев-Бени, брачната половинка му Радостина /вокалистка/ и синът им Кристиян /ударни/ са от Кърджали, и са известни повече по света, в сравнение с у нас. Бени и Радостина от към 20 години живеят отвън България, работят за огромна корабна компания, а синът им, с изключение на участията си с барабаните в разнообразни обединения, преподава в София. Освен, че за пръв път свири с родителите си, той се включи и в групата на известната Милена Костова – вокалистката е била солист на „ Биг бенд Пловдив “, както и в интернационалните джаз-формации. Виртуозът на саксофона Милен Стойков – Майк Сакс взриви публиката с неповторимите си осъществявания дружно с хасковската група X-Key. Върхът на феста бяха тримата огромни на българския джаз – Хилда Казасян, Живко Петров и Христо Йоцов. Те дойдоха в Кърджали след финала на националното си турне, отдадено на 100 година от рождението на Елла Фицджералд и показаха части от последния си албум, отдаден на нея. Това бе първото им посещение в града. На финала ръководителят на арменското сдружение „ Севан “ Агоп Узунбохосян я поздрави с луксозен букет и на майчин език я предложения да идва по-често. Дали джаз-фестът ще стане и интернационален, за това загатна при откриването кметът на Кърджали Хасан Азис./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР