Градът е второто освободено селище от османско владичество в България

...
Градът е второто освободено селище от османско владичество в България
Коментари Харесай

Бяла чества 146-годишнината от своето освобождение

Градът е второто освободено населено място от османско господство в България след Свищов

На днешния ден войски под командването на ген.-майор Александър Арнолди се насочват към Бяла

На днешния ден се навършват 146 години от освобождението на Бяла, второто освободено населено място от османско господство в България след Свищов, предава.

На 5 юли 1877 година авангардните съветски елементи на Русчушкия отряд в състав от 1-ва бригада на 12-а кавалерийска дивизия и 17-и Донски казашки полк с пълководец генерал-майор Александър Арнолди се насочват към град Бяла. Успяват да изпреварят действието на авангарда на Източнодунавската войска и доближават моста на Кольо Фичето на река Янтра. Посрещнати по български бит с самун и сол от българското население. Приветствани са от учителя Стефан Маринов и благословени от свещеника Иван Попстефанов.

По същото време 3-та сотня от 17-и Донски казашки полк води пердах северозападно от град Бяла с неточен башибозук и конни черкези отряди. Казаците съумяват да заемат височините и се окопават. Местният турски пълководец Мехмед бей изтегля без пердах своите сили.

На 6 юли в Бяла се открива началникът на щаба на Русчушкия отряд генерал-лейтенант Пьотър Вановски и 33-та пехотна дивизия с пълководец генерал-лейтенант Александър Дризен.

В резултат на дейностите се стига до освобождението на град Бяла и Русчушкия отряд основава укрепени позиции в близките мощно пресечени местности. От тях сполучливо задържат по време на войната главните сили на Източнодунавската войска.

От 20 юли до 13 август 1877 година в Бяла обитава е основната квартира на съветския император Александър II.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР