Градът е средоточие на високотехнологичната медицина в цяла Северозападна България.

...
Градът е средоточие на високотехнологичната медицина в цяла Северозападна България.
Коментари Харесай

Плевен - медицинската столица на Северозапада

Градът е средоточие на високотехнологичната медицина в цяла Северозападна България. В региона са разкрити 2405 кревати единствено по контракт с НЗОК. Някои от частните лечебни заведения са с над 20-годишна история. На 24 март (петък) 2023 година дружно със седмичния брой на " Капитал " ще се популяризира и специфичното издание от поредицата " Капитал Градове ", отдадено на Плевен и Ловеч. Градът е средоточие на високотехнологичната медицина в цяла Северозападна България. В региона са разкрити 2405 кревати единствено по контракт с НЗОК. Някои от частните лечебни заведения са с над 20-годишна история. На 24 март (петък) 2023 година дружно със седмичния брой на " Капитал " ще се популяризира и специфичното издание от поредицата " Капитал Градове ", отдадено на Плевен и Ловеч.
В Плевенска област живеят 226 120 души и по тази причина на пръв взор е изненадващо, че това е петото обитаемо място в България с толкоз доста болнични кревати - 2405 единствено по контракт със здравната каса, незабавно след София, Пловдив и Варна и доста повече от Пазарджик, Стара Загора и Русе.

Погледнато от близко обаче, броят болнични кревати и лечебни заведения (17 единствено за болнична помощ) наподобяват изцяло разумни, защото Плевен е град с медицински университет и се обособи като основния медицински център за цяла Северозападна България, в който се диагностицират и лекуват тежки случаи. В града има неповторима и за страната услуга.
Реклама
" През 2022 година близо 37% от приетите в болница пациенти са от други региони, като относителният дял на разноските за тях възлиза на 47% от общия разход за болнична помощ, защото тези пациенти нормално се одобряват по по-скъпи клинични пътеки ", разяснява доктор Йорданка Костадинова, шеф на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) - Плевен.
Здравната инфраструктура на Плевен
" Област Плевен обичайно заема челните места по осигуреност на популацията с лекари и лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ. Лечебните заведения за болнична помощ на територията на региона по контракт с РЗОК - Плевен, работят по общо 1113 бр. клинични пътеки, 148 бр. амбулаторни процедури и 10 клинични процедури, в това число и високотехнологични действия като роботизирана хирургия, гама нож, невроендоскопска хирургия, които ги вършат привлекателен център за пациенти от цялата страна ", споделя доктор Костадинова.

В самия Плевен са ситуирани 11 болнични лечебни заведения и медицински центрове. Общински лечебни заведения има в близките градове - Кнежа, Червен бряг, Никопол, Левски, Гулянци и Белене. Две от лечебните заведения са академични - държавната " Д-р Георги Странски " и " Света Марина ", благосъстоятелност на някогашния ректор на медицинския университет учен Григор Горчев. В множеството лечебни заведения в града обаче работят лекари, които преподават в МУ - Плевен.
Първият частен медицински бизнес
Първата частна самодейност в Плевен - " Авис Медика ", които сега са комбиниране от диагностично-консултативен център, многопрофилна болница и болница за рехабилитация, поражда през 2000 година като медицински център в реконструиран монумент на културата в центъра на града.
МБАЛ " Авис Медика " е ситуирана в парка " Кайлъка " Реклама
" Бяхме първите в Плевенския район, стъпили на фронта на частното опазване на здравето, и имахме шанс, че нямаше други конкурентни структури - купихме най-съвременния ултразвуков уред, който притегли вниманието на най-хубавите експерти, които започнаха да работят с него и към този момент 23 години сме дружно. През 2007 година купихме постройката на някогашен профилакториум в " Кайлъка ", който реновирахме и настанихме там нашата болница. Започнахме със 100 кревати, в този момент са 220, а преди две години затворихме целия цикъл на лекуване с болница за рехабилитация ", споделя доктор Владимир Андреев, съсобственик дружно със брачната половинка си на " Авис Медика ".

Според него болничното заведение е лекувала към 13 хиляди пациенти през предходната година, в нея са се родили 709 бебета, а през диагностично-консултативния център са минали 159 071 пациенти.

В момента акцентът в работата на " Авис Медика " е да развият рехабилитационната конструкция, която към този момент е с 22 кревати. " Купихме модерна роботизирана инсталация за неврорехабилитация, неповторима за България, с чиято помощ пациентите се възвръщат след инсулти, огромни хирургични и ортопедични интервенции. Там въпросът е решен, защото НЗОК заплаща 20 дни годишно рехабилитация при такива пациенти. Проблемът обаче е рехабилитацията за деца с детска церебрална парализа и пациенти с множествена склероза, чиито нужни постоянни курсове здравната каса не покрива ", споделя доктор Андреев. Според него сега в рехабилитацията всички кревати са заети и се пробват оптимално да бъдат потребни и да не карат пациентите да чакат.

" Бъдещето е да продължим да бъдем на пазара и да бъдем на положително равнище, тъй като конкуренцията е доста сериозна. За да се случи това, би трябвало както и до момента да продължим да влагаме в лекари, образование на специализанти и новаторска инсталация. Средната възраст на лекарите е над 55 години, даже и в този момент да се насити с млади лекари, ще минат 10 години в образование, с цел да могат те да заменят настоящето потомство ", счита доктор Андреев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР