Говорителят на Въоръжените сили на Украйна Изток Сергей Черевати заяви,

...
Говорителят на Въоръжените сили на Украйна Изток Сергей Черевати заяви,
Коментари Харесай

Украинските войски са на входа на Лиман?

Говорителят на Въоръжените сили на Украйна " Изток " Сергей Черевати съобщи, че 5000-5500 съветски бойци, доброволци, както и мобилизирани поданици на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска национални републики може да са обкръжени в региона на Лиман.

Според Черевати през последните дни украинските въоръжени сили са освободили пет обитаеми места към града - Дробишево, Новоселовка, Ставки, Шандрихилово и Ямпил. За освобождение на Ямпил заяви и президента Володимир Зеленски в тазнощното си послание. Той съобщи, че Украйна е поела самодейността във войната и реализира осезаеми резултати.

Украинското командване към момента не е съобщило за завладяването на Торское, за което съгласно известията се борят и двете страни, тъй че съветската формация в Лиман към момента не е в цялостно, а в оперативно обграждане. Според ръководителя на Луганската военна администрация Серхий Гайдай пътищата за доставяне на групировката, както и вероятното ѝ оттегляне, към този момент са отрязани.
 ISW: Руснаците са хванати в капан в Лиман
ISW: Руснаците са хванати в капан в Лиман

Путин пробва да избави Херсон с нови войски

Ако украинските въоръжени сили завладяват Торское и пресечен автомагистралата Лиман - Кремина , съветските бойци в Лиман ще се окажат в цялостно обграждане. Това предвижда, че ще се случи до 72 часа, и Институтът за наблюдаване на войната (ISW) . Според института украинските сили са напреднали и към Купянск на източния бряг на река Оскол.

Сергей Черевати съобщи, че обособени групи съветски военнослужещи са правили опити да се измъкнат от Лиман, само че тези опити не са били " изключително сполучливи " с помощта на дейностите на украинските военни.

Ръководителят на Луганската военна администрация Серхий Гайдай заяви по-рано, че съветските военнослужещи, които са се озовали в лиманския капан, са поискали от командирите си позволение да се отдръпват, само че им е било отказано . Според Гайдай в този момент те имат единствено три благоприятни условия: да пробият, да се предадат или да умрат.

Руската страна твърди, че изтегля подкрепления към Лиман , с цел да предотврати цялостно обграждане, само че някои военни блогъри подлагат на критика Москва, че армията по този начин и не е научила уроците от войната край Харков, и показват, че подкрепленията включват неотдавна мобилизирани бойци, които надали са задоволително подготвени и нямат военен опит. Други показват, че вместо да оказва действителна помощ на войските си в Лиман, съветското командване избира да обстрелва с ракети региона на Николаев. Някои съветски военни блогъри настояват също, че украинските военни са навлезли в Северски Донец и работят в горите южно от Кремена.
 Защо съветските бойци останаха в Лиман - три версии
Защо съветските бойци останаха в Лиман - три версии

Съдбата им не е забележителна - те неизбежно ще бъдат или пленени, или убити

Междувременно се появиха и първите фотоси и видеа на военнослужещи от украинските сили в обществените мрежи от покрайнините на Лиман .

В една от тях те слагат украинско знаме върху на входа на града откъм северния метод от Дробишево - видеото беше споделено в Twitter, в това число от ръководителя на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак.

На друго оповестено видео се вижда украински боец, който споделя " Добре пристигнали в Лиман ", а мястото е евентуално моста над железопътната линия в южните околности на града откъм Ямпил.

Руските канали в Телеграм също стартират да пишат за вероятното овакантяване на града, " с цел да се излезе от обкръжението ".

Ако Лиман бъде върнат под контрола на украинските въоръжени сили, той ще стане първият град в Донецка област, освободен след оповестеното от Русия анексиране на района.

????????
— Andriy Yermak (@AndriyYermak)
По-късно ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров съобщи, че командващият Централния боен окръг генерал-полковник Александър Лапин е виновен за отстъплението на съветските войски от Лиман. Новината бе доказана и от съветското министерство на защитата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР