Говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова съобщи пред Нова

...
Говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова съобщи пред Нова
Коментари Харесай

Проверяват за жалби за домашно насилие от Алена Щерк до полицията

Говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова заяви пред Нова телевизия, че в прокуратурата не са постъпвали сигнали за домашно принуждение от името на убитата Алена Щерк. Все още обаче се ревизира дали не са подавани тъжби до полицията.

Петрова изложи хронологията на събитията в деня на убийството. Включила се е алармена система в дома на Щерн, само че не е бил задействан паник бутон. На място е дошъл екип на охранителната компания, който открил, че входната врата на жилището е заключена и няма следи от щурм. Потърсили Алена Щерк, само че тя не дала отговор.

" На този стадий обективните находки сочат най-вероятна опция убийството да е осъществено или в автомобила на жертвата, или в гаража ", сподели представителят на СГП. Десислава Петрова акцентира, че това обаче предстои на експертизи. Тя удостовери, че са открити следи от белина във въпросния гараж, което допуска опит за изтриване на следи.

Заместник градския прокурор Иво Илиев пък сподели пред bTV, че главен обвинен за убийството е Виктор Спига. " Няма никакви улики и доказателства, които да водят до извод, че друго лице е взело участие в осъществяването на това тежко закононарушение ", сподели той.

" Определено може да кажем, че повода за гибелта (на Алена Щерк) с оглед събраните досега доказателства и последните експертизи е тежка черепно мозъчна контузия, която е довела до летален излаз ", съобщи прокурорът. Все още обаче оръжието на закононарушението не е намерено, уточни той.

" Тепърва ще се вършат всички експертизи. Към този миг считаме, че има задоволително доказателства за неговата виновност. Това е повода в действителност той да бъде притеглен като обвинен за осъщественото закононарушение. Има ДНК в колата на разположение от мъжки пол, което съответствува с ДНК-то, взето от негови персонални движимости и такъми. Това ни кара да считаме, че точно той е управлявал колата за последно, а както разбрахте, тялото е отнесено от вкъщи ѝ до местността, където е открито точно с този автомобил ", съобщи Илиев.

" Мотивите за осъщественото закононарушение - дали е ревнивост или неуредени финансови връзки, ще бъдат изяснявани след това. На този стадий беше значимо в действителност да разкрием причинителя на закононарушението ", означи той.

Във връзка с изгонването на Спига, който сега е в арест в италианския град Асколи, прокурорът изясни: " Зависи напълно от италианските правораздавателни органи. Италианското законодателство, в случай че допуснем, че то е синхронизирано с европейското и е сходно с нашето, има два разновидността - в случай че лицето даде единодушие да бъде екстрадирано, може безусловно това да стане в границите на десетина дни, в случай че не даде единодушие, ще се мине по другата процедура, която е по дълга пред съд и може да отнеме до два месеца. "

Той също уточни, че държавното обвиняване не е получавало сигнали от Алена Щерк против Спига за принуждение, като посочи: " Това не е изяснено изрично, само че доколкото направихме бърза инспекция в прокуратурата, такива сигнали няма. Разбира се, ние ще създадем още по обстойна инспекция и ще установим дали в полицията няма подавани такива сигнали, само че досега аз персонално нямам информация ".

Припомняме, че 47- годишната Алена Щерк беше открита мъртва, откакто от столичната полиция, а за убийството бе арестуван в Италия някогашния й другар Виктор Спига.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР