Говорителят на Руската православна църква Владимир Легойда окачестви като безпрецедентно

...
Говорителят на Руската православна църква Владимир Легойда окачестви като безпрецедентно
Коментари Харесай

Остра реакция на Москва относно решението за независимост на Украинската православна църква

Говорителят на Руската православна черква Владимир Легойда окачестви като „ невиждано антиканонично деяние “ вчерашното решение на Константинополската патриаршия да признае независимостта от Москва на Украинската православна черква. Официалното мнение на Светия синод на Московската патриаршия се чака на идващото му съвещание, планувано на 15 октомври в Минск.

„ Констатинополският патриарх извърши невиждано антиканонично деяние, представляващо опит за разрушение на основите на православния каноничен строй. По различен метод не може да бъде оценено заявката на Константинопол за встъпване в канонично общение с разколници и с лице, отлъчено от Църквата “, написа Легойда в обществената мрежа „ Телеграм “. На собствен ред прессекретарят на Руския патриарх Кирил Александър Волков назова дейностите на Вселенската патриаршия невиждана в исторята „ нагла и нападателна “ интервенция на една поместна черква в делата на друга.

В момента на територията на Украйна работят три православни черква: разколническата от гледна точна на Москва Украинска православна черква на Киевския патриархат, отпред с патриарх Филарет, Украинската православна черква на Московския патриархат, ръководена от митрополит Онуфрий, и основаната през 1917г. Украинска автокефална черква, ръководена от митрополит Макарий.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР