Говорителят на каталунското правителство Карме Форкадел заяви, че местните власти

...
Говорителят на каталунското правителство Карме Форкадел заяви, че местните власти
Коментари Харесай

Каталуния ще защити суверенитета на парламента си

Говорителят на каталунското държавно управление Карме Форкадел съобщи, че локалните управляващи са решени да „ защитят суверенитета на каталунския парламент “ , предава The Spain Report.
Изявлението идва в отговор на речта на испанския министър председател Мариано Рахой, който по-рано заяви, че Мадрид ще приложи член 155 от Конституцията на страната по отношение на локалното държавно управление.
Форкадел упрекна Испания, че е дала отговор на апелите за разговор посредством ареста на двама от водачите на придвижването за самостоятелност, които бяха избрани като „ политически пандизчии “.
По думите на Форкадел „ член 155 не им разреша да създадат това, което се канят “ във връзка с самостоятелния регион, съобщи Фокус.
„ Решени сме да защитим суверенитета на каталунския парламент “, приключи обръщението си представителят.
Изданието " Конфиденсиал " заяви, че водачът на Каталуния Карлес Пучдемон приготвя на 23 октомври едностранно прокламиране на независимостта.
Според вестника към този момент не е известно по какъв начин тъкмо ще бъде оповестено скъсването с Испания. Не е изключено да бъде свикано изключително съвещание на районния парламент за " разбор на сегашната политическа обстановка ".
Каталунските управляващи желаят да провъзгласят самостоятелност преди испанският Сенат (горната камара на парламента) да утвърди ограниченията на централното държавно управление за ограничение на самоуправлението на района. Сенатът възнамерява да стори това на 27 октомври.

Междувременно време към 450 000 души вземат участие в проява в Барселона с апела да бъдат освободени арестуваните деятели на каталунската самостоятелност Жорди Санчес и Жорди Куишарт , заяви полицията в града.

В акцията взе присъединяване и Пучдемон и други представители на районното държавно управление. Движещото се по един от централните булеварди на града шествие скандира „ Свобода “ и „ Независимост “.

Срещу двамата деятели се предявен обвинявания в подстрекателство към бунт поради апелите им към каталунците да участваха в референдума за самостоятелност на 1 октомври.
В същото време демонстрацията се организира единствено часове, откакто държавното управление в Мадрид задейства член 155 от конституцията за ограничение на каталунската автономност. Централното държавно управление счита да разпусне каталунското държавно управление и да насрочи парламентарни избори в района до половин година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР