Говорителят на главния прокурор Сийка Милева и зам.-главният прокурор Борислав

...
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева и зам.-главният прокурор Борислав
Коментари Харесай

Незабелязана мантинела е причина за катастрофата на магистрала Струма 


Говорителят на основния прокурор Сийка Милева и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов увериха, че ще осведомят постоянно за хода на следствието и приканиха медиите да не тиражират версии на несъществуващи очевидци.

Човешка неточност, което значи, че не е била видяна от водача островната мантинела, а грешката е улеснена от неприятната организация на придвижването, на маркировката и сигнализацията.

Тази е водещата версия за злополуката с рейса от Република Северна Македония.на автомагистрала „Струма“ през нощта против вторник.

Не е имало гърмеж, а удар, след който се възпламенява рейсът

Машината се удря в късата мантинела, която се намира на островчето, отделящо мястото за отмора от основния път. Тази мантинела не би трябвало да е там, съобщи зам. основният прокурор Борислав Сарафов. „Мантинелата, на която се нанизал рейсът, е рискова и е способствала за настъпване на инцидента“, разяснява той. При удара мантинелата се нанизва в рейса сред предните гуми и стига чак до предната врата, която изхвърчава, пробива резервоара, а рейсът завива неуправляемо към разграничителната двойна мантинела по средата на автомагистралата, до момента в който през това време искри от стържещата по асфалта дребна мантинела я трансформирали в огниво, което възпламенило горивото, по този начин избухнал пожарът.
Отхвърлена е версията за туби с гориво измежду пасажерите – открити са единствено три туби с останки от нафта, само че те не са били цялостни. Това приказва, че не те са причина за мощния пожар. Не са открити туби с бензин или друга запалителна течност. Отхвърлена е и версията за терористичен акт.

Малшансът с вратите

След като рейсът се удря /втори път/ в разграничителната двойна мантинела по средата на пътя, най-силните пламъци огън се оказват навръх мястото на изкъртената предна врата и заграждат пътя за избавяне. А задната врата се оказва затисната от част от огромната разграничителна мантинела, защото рейсът се врязал сред двете й железни ленти. Ръководителят на екипа от следователи Мариан Маринов назова това ужасяващ малшанс за хората в горящия рейс.

„Има някакъв спирачен път“ – този отговор изкопчиха мъчно публицистите след настоятелни въпроси дали водачът е опитал да спре. От отговора на следователя следва, че водачът евентуално е видял островната мантинела в последния момент.

Всички са починали от задушаване в резултат на пожара, а не от контузии от злополуката, сочат данните на назначената съдебномедицинска експертиза. До момента са назначени също автотехническа, пожаротехническа и сложна експертиза. Разпитани са двама очевидци от оживелите пасажери. Те са били будни сега на злополуката и без значение един от различен са дали едни и същи показания, извънредно скъпи за следствието.
В петък в Северна Македония ще бъдат взети ДНК проби от роднините на жертвите, с цел да стартира различаване на телата.

Колко са избавените – седем или осем души

Според показанията на главния очевидец, който е счупил стъклото, избавили са се 8 души от рейса, само че в „Пирогов“ са 7. В рейса са пътували 52-ма души, жертвите са 44. От проверяващия екип не изключват пасажер да се е прекачил на различен автомобил, очевидецът продължава да е безапелационен в изказванието си за 8 избавени, загадката е в развой на изясняване.

Екип от 3-ма прокурори и 6-има следователи проверява злополуката. Зам. основният прокурор Борислав Сарафов и представителят на основния прокурор Сийка Милева увериха, че ще осведомят постоянно за хода на следствието.

Междувременно основният прокурор разпореди на Върховната административна прокуратура да извърши инспекция на маркировката и пътната сигнализация на всички автомагистрали в България. В взаимозависимост от резултатите може да бъде търсена и наказателна отговорност от длъжностни лица, оповестява dnevnik.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР