Говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво разкритикува днес италианския вицепремиер

...
Говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво разкритикува днес италианския вицепремиер
Коментари Харесай

Франция разкритикува италианския вицепремиер Луиджи ди Майо заради срещата му с жълтите жилетки

Говорителят на френското държавно управление Бенжамен Гриво разкритикува през днешния ден италианския вицепремиер Луиджи ди Майо, че не е уведомил френските управляващи за желанието си да се срещне във Франция с представители на "жълтите жилетки ", предадоха Франс прес и ТАСС.

"Когато министър отиде в друга страна, благоприличието и най-елементарната учтивост изискват да бъде известено държавното управление " на тази страна, сподели Гриво в ефира на радио "Юроп 1 ".

"Отзовахме посланика си, с цел да проведем съвещания. Това не е за непрекъснато, само че е значимо да подчертаем значимостта на този акт, защото Италия е исторически съдружник на Франция и е измежду основателките на Европейски Съюз ", изясни той.

"Ако желаеме да се преборим с националистическата проказа, популизмите и опълчването против Европа, най-хубавият метод е да се отнасяме добре с сътрудниците си и да продължим плана (за високоскоростна железопътна линия) сред Лион и Торино ", сподели Гриво.

Критики поради срещата на Ди Майо с протестното придвижване насочи и френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо.

"Член на задгранично държавно управление да пристигна във Франция и да поддържа не даже политически водач, а някой, който приканва за революция, за събаряне от власт на президента и за военно държавно управление, ето такова нещо в никакъв случай не се е случвало ", сподели тя пред радио "Класик ".

След няколко месеца дрязги сред Париж и Рим, Франция в последна сметка отзова посланика си Кристиан Масе. Това не се е случвало от 1940 година, когато Италия разгласи война на Франция.

Отзоваването на посланици е постоянно употребена процедура от изпращащата страна, с цел да покаже на приемащата своето противоречие с една или друга нейна политика, написа в. "Фигаро ".

Откакто пристигна на власт в Италия напролет на 2018 година държавното управление на крайнодясната партия "Лига " и антисистемното Движение "Пет звезди ", връзките сред Париж и Рим се утежниха доста. Макар охлаждането да се изяснява с натрупването от години на серия от недоразумения и настървение, последните осем месеца бяха белязани от усилване на вербалните нападки сред двете държавни управления, написа в. "Монд ".

Въпреки че хрониката на неразбирателствата показваше ясно по какъв начин връзките се обтягат от ден на ден и повече, по нищо не личеше, че следва подобен внезапен поврат.

Чашата преля на 5 февруари, когато вицепремиерът на Италия Луиджи ди Майо се срещна в Париж с представители на френското протестно придвижване на "жълтите жилетки ", с цел да опита – на вятъра – да подписа съюз преди европейските избори.

"Вятърът на смяната мина отвъд Алпите ", съобщи след срещата Ди Майо, а коментарът му не бе признат по никакъв начин добре от Париж.

Преди време италианският вицепремиер упрекна Франция, че съзнателно е предиздвикала Африка да обеднее и че е виновна за притока на мигранти, бягащи от немотията към Италия. Не бяха малко и рецензиите на Рим за френските начинания в Либия.

Друга тематика, която разделя от няколко месеца Париж и Рим, е бъдещето на плана за високоскоростна железопътна линия Лион – Торино. Изразявайки предпочитание да спре плана, с цел да задоволи гласоподавателите си, като посочи извънредно противоречие сред разноските за този план и предстоящите изгоди, Ди Майо вбеси Париж.

Според Франция италианското държавно управление взима за пленник значим за развиването на двете страни план с единствената цел да усили електоралната си поддръжка, отбелязва "Монд ".

Кризата сред Рим и Париж, "най-тежката от оповестяването на война през 1940 година ", е "безпрецедентна " в миналия от този момент интервал, разяснява през днешния ден италианската преса, ден след отзоваването на посланика на Франция в Рим, съобщи Франс прес.

"От през днешния ден Алпите са по-високи. Отзоваването за съвещания на посланика на Франция в Рим Кристиан Масе е знак за невиждана рецесия в италианско-френските връзки ", написа през днешния ден във всекидневника "Република " Лучио Карачоло, шеф на списанието за геополитика "Лимес ".

Срещата във вторник във Франция на италианския вицепремиер Луиджи ди Майо, началник на антисистемното Движение "Пет звезди ", с "жълтите жилетки " преля чашата, тъй като беше възприета от Париж като "допълнителна и неприемлива провокация ".

"Галското възмездие, сервирано като ядене, което се употребява студено, не ни дава огромна опция да се противопоставим, защото сме, апропо, по-изолирани от всеки път в евроатлантическата зона ", счита Карачоло.

"Може да се каже, че ескалацията, довела през вчерашния ден до отзоваването на френския дипломат в Рим Кристиан Масе, е началото на най-тежката дипломатическа рецесия сред Франция и Италия от оповестяването на война през 1940 година насам, беше ненапълно предстояща, като се има поради настоятелният метод на Д5З към "жълтите жилетки " ", написа в публицистичната публикация на всекидневника "Стампа ".

"Само за една седмица започнахме дипломатическа рецесия с Франция и унищожихме атлантическата взаимност към Венецуела. Какво става? Накъде върви Италия? Истината е, че не знаем. Всичко се случва на практика инцидентно, без да е допустимо в ставащото да се види тактика ", показва публицистичната публикация на "Кориере каузи сера ".

"Икономиката е зле, към този момент не се раждат деца, спорим със съседите, а политиката се носи по течението ", продължава вестникът.

"Категорично правилно е, че Италия има доста повече за губене в тази борба, поставяйки се в състояние на горделива изолираност в миг, когато връзките сред Париж и Берлин стават все по-близки ", прибавя различен публицист на страниците на "Кориере каузи сера ".
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР