Говорителката на Европейската комисия Ана Пизонеро Ернандес заяви пред черногорската

...
Говорителката на Европейската комисия Ана Пизонеро Ернандес заяви пред черногорската
Коментари Харесай

ЕС очаква Черна гора да състави проевропейско правителство

Говорителката на Европейската комисия Ана Пизонеро Ернандес съобщи пред черногорската телевизия РТЦГ, че Европейският съюз чака от Черна гора сформиране на мощно и проевропейско държавно управление, което ще бъде способно и ангажирано с европейския път в най-кратък период.

„ Европейски Съюз чака съставянето на държавно управление, мощно и проевропейско държавно управление, което ще бъде способно и ангажирано с продължението на европейския път във допустимо най-кратък период “, сподели Пизонеро Ернандес, предава Българска телеграфна агенция. 

Тя добави, че Европейски Съюз чака от новата изпълнителна власт също и допустимо най-бързо осъществяване на промените, изключително в региона на върховенството на закона.

На парламентарните избори през юни проевропейското придвижване „ Европа в този момент “ завоюва 25,6 % от гласовете при най-ниската изборна интензивност от въвеждането на многопартийната система в Черна гора. В началото на август, след съвещания с всички парламентарно показани партии, президентът Яков Милатович предложи ръководителя на придвижването Милойко Спаич да сформира новото държавно управление.

Спаич заяви, че партията му е предложила на определяната като просръбска коалиция „ За бъдещето на Черна гора “ (ЗБЧГ) три министерства, мястото на вицепремиер и заместник-председател на Народното събрание, само че „ това е било малко за тях “, напомня РТЦГ.

Затова ЗБЧГ се контракти за болшинство с сътрудниците си от Демократите, ЦИВИС и партиите на малцинствата и се надяваха на сделка със Социалистическата национална партия и " Обединена Черна гора ".

Коалицията ЗБЧГ сподели по-късно на конференция, че въпреки всичко ще одобри предлагането на „ Европа в този момент “ за сформиране на държавно управление, само че се съгласява на доста по-малко и добави, че желае да предотврати завръщането на Демократическата партия на социалистите (ДПС) на власт.

Междувременно последователите на обединението „ За бъдещето на Черна гора “ се събраха на митинг през вчерашния ден вечерта, съобщи МИНА.

Протестите проведоха колони от коли по улиците в столицата Подгорица, в Херцег Нови и Будва, блокираха и голям брой междуградски пътища. Протестиращите приканват да не се сформира държавно управление без присъединяване на ЗБЧГ. По думите им, те са се събрали, с цел да кажат „ на тези, които възнамеряват изменничество “, че няма да им го разрешат.

„ Призоваваме ги довечера да се върнат към огромната победа от 30 август “, сподели един от протестиращите.

След изборите на 30 август 2020 година Движение за права и свободи изгуби властта след дългогодишно ръководство, а през декември ЗБЧГ сформира новото държавно управление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР