„Говорихме за морето като възможност за туризъм, за почивка, като

...
„Говорихме за морето като възможност за туризъм, за почивка, като
Коментари Харесай

Министър Димов: Разработваме регламент за събиране и рециклиране на пластмасите, замърсяващи морските води


„ Говорихме за морето като опция за туризъм, за отмора, като източник на първични материали, като път, който ни свързва. Но за морето би трябвало да се грижим и да го опазваме, с цел да можем да използваме всичко това “. С този зов се обърна министърът на околната среда и водите Нено Димов към участниците в конференция в границите на Европейския морски ден ‘2018, който се организира през днешния ден и на следващия ден в Бургас.

Министърът уточни, че един от главните проблеми в световен мащаб е замърсяването на морето са пластмаси. Според изследвания на Европейска комисия към 80% от замърсяването от пластмаса идва брега, от плажовете и от заведенията край морето. „ В тази посока са ориентирани напъните ни сега. На среща с представители на държавните институции, на локалната власт, на бизнеса, в това число концесионерите и преработващите организации предложихме на непринуден принцип още през сезон 2018 да се опитаме да събираме разделно пластмасите от българските плажове, да сложим осведомителни табели, да предпазим доколкото е допустимо морето от замърсяването “, заяви Нено Димов. Целта е въз основата на опита от този сезон да се предложи правилник, тъй че от идната година това да стане обвързване на стопаните на плажовете, с цел да може да се върви към преработване, а не към изхвърляне на пластмасите, изясни министърът.

По линия на Европейското икономическо съдействие (ЕИП) в интервала 2009-2014 година в страната бяха създадени над 12 плана, свързани с опазването на Българското Черноморие. Основният и най-важният от тях е приемането на новите знаци за качество на водата. По този метод България стана една от първите страни в Европейски Съюз, която приложи новия метод на Европейска комисия в тази посока, означи министър Димов. „ В дейностите, които ще продължим през идващия интервал в работата на ЕИП Черно море ще бъде наш приоритет “, безапелационен беше той.

Конференцията в Бургас се провежда от Генерална дирекция „ Морско дело и риболовство “ на Европейска комисия в партньорство с Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията и община Бургас. В формалното разкриване участваха комисарят по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела, вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски.

Европейският морски ден се провежда всяка година в друга европейска страна и на него се разискват и предизвикват взаимни дейности в областта на морското дело. В бургаския конгрес участваха представители на пристанищната и корабоплавателната промишленост, на локални, районни, национални и европейски управляващи, държавни ведомства, Неправителствени организации, научни и проучвателен институции.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР