Говориха лекарите-експерти, говориха бюджетарите-експерти, говорихме и за емоции, и надежди,

...
Говориха лекарите-експерти, говориха бюджетарите-експерти, говорихме и за емоции, и надежди,
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Строите пътища, но няма да има народ, който да пътува по тях

Говориха лекарите-експерти, приказваха бюджетарите-експерти, говорихме и за страсти, и очаквания, само че е време да стартираме политическия диалог по тази тематика, тъй като сме политически орган и тъй като политиката по опазване на здравето е наша работа. Какво чух от отчета на бюджетната комисия, което ме тревожи: производителите на новите медикаменти щели да включат в своите стратегии тези пациенти и те няма да останат без обгрижване. Какво значи това на политически език – българското държавно управление и страна се отхвърля от част от своите жители и им споделя: дано частните производители да се погрижат за вас. Това е отвод от грижа за част от българския народ.

Това съобщи от парламентарната естрада при дебата за ветото на президента за НЗОК ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

На второ място, може би е и въпрос на финанси. Някои споделят, че няма задоволително средства. Чух доста екзотичното определение - нов дизайн на планирането, каквото и да значи това. Има ли пари за тези медикаменти – явно да. Не са доста – сред 25 и 40 млн. лева Ако приказваме за политика и за държавничество, това значи, че би трябвало да подредим цели. Кое е по-важно – да има здрава нация и здрав народ или пътища и тол-система – 513 млн.лв., или 120 млн.лв за увеличение на капитала на обществено сдружение „ Екоантрацид “, или разноски за личен състав в размер на 600 млн.лв в министерството на правораздаването. Всички сфери имат потребност от дофинансиране. Нашата задача, като народни представители, и тази на държавното управление, е да подредим държавнически целите – кое преди всичко и кое на последващо. Добре, ще строите пътища, само че няма да има народ, който да пътува по тях. Заради демографска рецесия, поради това отношение към опазването на здравето. Пари има, значимо е кой защо счита, че би трябвало да се изразходват. Г-жа Менда Стоянова сподели, че това, което през вчерашния ден е раздадено, не било раздадено, а основава благоприятни условия. Ами да дадем опция на тези хора да опитат да се лекуват и да бъдат здрави. Давате благоприятни условия на автомагистрали и пътища, да дадем опция на тези хора. Питаме се за какво се избира едното пред другото. Защото през това финансиране от през вчерашния ден може да се краде, могат да се взимат комисионни и от пътища, и от раздадени пари. От тези хора не може да се краде.

Трето, конституционно ли е или противоконституционно това, което вършат ръководещите. Когато предходната седмица внесохме предложение за мораториум върху лицензи на нови лечебни заведения, ръководещите скочиха и споделиха, че се лимитира частната благосъстоятелност, която е обезпечена от Конституцията. Днес постановат мораториум върху импорт на медикаменти и това не е противоконституционно. Значи, в случай че се лимитират частниците да открият 101-вата болница в София, а страната да закрие третата в Северозападна България, това било противоконституционно. А мораториумът върху импорт на медикаменти не било. Днес, с изключение на експертния диалог, финансовия диалог, тестване пред нас и предизвикателство ще бъде- дали ще проведем политическия диалог и при решаването дали ще бъдем държавници, които мислят, с изключение на за финансовия баланс, и за народа си.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР