Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и

...
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и
Коментари Харесай

Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си

Готвенето е помогнало на индивида да развие мозъка си и е асъдействало за възникването на религиите и културата, откриха бразилски учени.

Добиването на задоволително сила за зареждането на огромен мозък, какъвто е човешкият, като се яде единствено сурова храна, би лишило прекомерно доста време. Готвенето е осигурило на човечеството доста по-ефективен метод за доставянето на калории към невроните, което е разрешило на мозъка да се разрасне.

Според изследването на екипа на Сузана Еркулано от Федералния университет в Рио де Жанейро, три ранни човешки типа – Homo erectus, Australopithecus afarensis и Paranthropus boisei са прекарвали над седем часа дневно, до момента в който сдъвчат суровата си храна, с цел да поддържат функционалностите на мозъка си.

Готвенето било намерено от Homo erectus, директния предтеча на актуалния човек, който живял преди 1,8 милиона години. Термичната обработка на храната доста съкратила времето за консумация и освободила повече часове за обществено другарство и изобретателна активност. Това в забележителна степен е асъдействало за развиването на по-голям човешки мозък.
Бразилските учени сравнили метаболитните потребности на днешните огромни маймуни с редица по-ранни човешки типове. Големите маймуни като горилите, чиито тела се нуждаят от доста сила, са достигнали максимума на вероятния размер на мозъка си, консумирайки сурова храна. Те прекарват сред 8 и 10 часа часа в хранене Ако техният мозък съответстваше на 2 % от масата на тялото им, както е при индивида, те би трябвало да посветят още 2 спомагателни часа на яденето.

Готварските качества са разрешили на човешкия мозък да се развие, което е довело до възникването на сечивата, на културата и цивилизацията като цяло. Термичната обработка е разрешила по-голям банкет на калории в дневното меню, в резултат на по-лесното сдъвкване на храната и преработката и от човешкото тяло, заключават бразилските учени. / Пауза Moreto.net
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР