Готовността ни да окажем помощ с изкуствено дишане уста в

...
Готовността ни да окажем помощ с изкуствено дишане уста в
Коментари Харесай

Опасен двоен стандарт при оказването на изкуствено дишане


Готовността ни да окажем помощ с изкуствено дишане уста в уста строго зависи от пола на индивида, който се нуждае от помощ. Това потвърждават данните от ново изследване на екип от университета в Пенсилвания.

В случаите, когато се постанова да се извърши изкуствено дишане, инцидентно преминаващите хора са доста по-склонни да реагират, в случай че нуждаещият се е мъж, а не жена. Статистиката за сходни случаи сочи, че 45% от мъжете, нуждаещи се от изкуствено дишане на публично място, получават тази помощ. При дамите обаче процентът е много по-нисък – към 35%.

Като най-честа причина за потребност изкуствено дишане се показва сърдечният арест . Това е положение, при което сърцето ненадейно стопира, най-често заради ритъмни нарушавания на пулса.

Учените акцентират, че оказването на изкуствено дишане уста в уста е съществена мярка за първа помощ при сърдечен арест. В доста случаи това е и животоспасяваща интервенция , защото покачва неколкократно шанса на пациента да оцелее след сърдечен арест.

Установяването на обстоятелството, че дамите по-рядко получават изкуствено дишане на обществено място, предизвика по-задълбочен разбор на статистическите данни за да се разкрият аргументите за това. Само в Съединени американски щати годишно към 350 хиляди души получават сърдечен арест на обществено място и се постанова първа помощ да бъде оказана от инцидентни минувачи. Фактът, че такава помощ се оказва по-рядко на дами, се изяснява с моралните задръжки и терзанието от осъществяване на сърдечен масаж и изкуствено дишане на жена.

Свързани публикации.. Д-р Васил Трайков: Над 90% от българите с извънболничен сърдечен арест умират 3 Чужди тела в дихателните пътища – първа помощ 0 Маратонът крие риск от сърдечен арест 0

В по-голям % от случаите първична помощ се оказва от мъже, а главното затруднение идва от нуждата да се подтиква сърдечната дейсност посредством външен сърдечен масаж . Допитването до мъже, ставали очевидци на дами, нуждаещи се от изкуствено дишане на публично място, демонстрира, че огромна част от тях сочат моралните задръжки като съществена причина да не реагират в точния момент.

Според учените обаче бързата реакция в такива обстановки е въпрос на живот и гибел и терзанието от до момента с гърдите на непозната жена може само да наклони везните към леталния излаз. Още повече че при вярно осъществяване, изкуственото дишане изисква само прилепяне на гръдната кост и дишане уста в уста.

Посочената статистика потвърждава какъв брой значимо е запознаването на всеки с главните механизми при оказване на изкуствено дишане. Освен за унищожаване на отрицателната по отношение на дамите междуполова статистика, това ще помогне и за най-малко двойно понижаване на смъртността измежду хората, получили сърдечни проблеми на обществено място.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР