Готовият див лаврак на фурна в баски стил се залива

...
Готовият див лаврак на фурна в баски стил се залива
Коментари Харесай

Див лаврак на фурна в баски стил

Готовият див лаврак на фурна в баски жанр се залива с получената емулсия, поръсва се със чипса от чесън и се сервира с хубаво бяло вино.

Необходими Продукти

● лаврак - 1 бр. див лаврак (1.5 кг)
● бяло вино - 5 с.л.
● картофи - 5 бр.
● лук - 1 глава
● чесън - 1/2 глава
● люти чушки - 1/2 бр. суха
● зехтин - към 130 мл
● ябълков оцет - 50 мл
● сол - на усет
● магданоз - по избор

Начин на подготвяне

Почистете лаврака от черва и люспи. Измийте и подсушете рибата, по-късно я срежете надлъжно през средата, като оставите главата цяла.

Така отворената риба посолете и намажете със зехтин. Оставете в хладилника.

Обелете лука и картофите. Нарежете картофите на тънки кръгчета от към 2-3 мм. Лука направете на тънки полумесеци.

Подредете в тавата на един слой, като може да застъпвате леко. За задачата тавата би трябвало да е задоволително огромна, това е належащо освен поради зеленчуците, а и поради огромната риба.

Посолете и поръсете със зехтин. Сипете малко водичка в тавата, не повече от 1/2 ч.ч.

Между картофите и лука може да сложите необелени и смачкани скилидки чесън (но в допълнение, а друг, който е очакван в рецептата за сочния лаврак, защото той е за изработката на чипс).

Първо, печете зеленчуците до полуготовност и лек тен. Отнема към 30 минути на 180 °C. Ако картофите заловен бързо тен, обърнете ги, доколкото е допустимо. Дори и някои от тях да се начупят, не е проблем.

След като са поомекнали и съвсем подготвени, сложете рибата с кожата надолу, по този начин, както си е отворена. Поръсете с виното и още малко зехтин, в случай че желаете. Ако видите, че картофите са сухи, отново може да сипете мъничко вода, само че без да прекалявате.

Печете 35 минути. Рибата е подготвена, когато очите и станат млечно бели.

Докато тя се пече, направете чипс от чесън и баски сос, някои го назовават Салса Билбаина (salsa bilbaina). За задачата обелете скилидките на половин глава чесън. Нарежете ги на тънки филийки.

Сложете останалия ви зехтин на сдържан огън в дребна касеролка. Аз поставям повечко, само че разбирам, че за някои количеството може да се стори доста, поради че и преди този момент сме употребили задоволително за рибата и зеленчуците. Да кажем, че би трябвало да е най-малко 40 мл за соса.

Сложете чесънчетата с лютата чушка да се запържат постепенно, без да загарят. Това е внимателен миг, тъй като загори ли, чесънът ще нагарча. Накрая би трябвало да стане хрупкав и леко златист.

Извадете го щом получите този резултат. Ползвайте решетъчна лъжица за задачата.

В същия зехтин сипете оцета и щипка-две сол. Може да намалите огъня или да дръпнете тигана от котлона, тъй като ще кипне внезапно. Мирисът на оцет ще ви се стори настойчив първоначално, само че не се тормозете, той ще се омекоти, откакто леко поври на слаб огън и ще остане единствено лека киселост.

В този миг може да добавите и ситно раздробен магданоз.

Типично за този сос за риба или заливка е, че при него се поставя малко от соса от печенето на рибата и се бърка интензивно на слаб огън. Така текстурата му се трансформира в леко кремообразна. При рибата тресчица това се усеща най-вече, само че и при лаврака може да се получи лек подобен резултат.

Готовата риба се залива с получената емулсия, поръсва се със чипса от чесън и се сервира с хубаво бяло вино.

Добър вкус!

* Испанците споделят на по този начин приготвения лаврак, че е по тил, поради метод, по който се разтваря и позицията (по гръб), в която се пече рибата. Оригинално име на рецептата е Lubina a la espalda con salsa bilbaina и е част от обичайна испанска кухня.

* Билбаина идва от Билбао, прелестен град в област Паис Баско.

* Количеството на соса е по избор, дадох примерни количества, само че може да експериментирате по какъв начин ще паснат на вашия усет пропорциите и количествата оцет/зехтин.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР