Готов съм с методиката за формиране и разпределение на разходите

...
Готов съм с методиката за формиране и разпределение на разходите
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Има политическа воля за увеличаване възнагражденията на професионалистите по здравни грижи

Готов съм с методиката за образуване и систематизиране на разноските за личен състав в лечебните заведение, какъвто ангажимент поех пред вас. Днес срещнах министър-председателя с разбора на образуването на разноски за личен състав и мога да ви уверя, че имаме политическата поддръжка за повишението на вашите хонорари. Това съобщи министър Кирил Ананиев на среща с експерти по здравни грижи и шефове на лечебни заведения, оповестиха от пресцентъра на министерството.

Министър Ананиев уточни, че направеният от здравното министерство разбор на разноските за личен състав, в подтекста на приходите, които лечебните заведения имат, е взет за изходна база при изработването на методиката. С методиката ще бъдат регламентирани определянето, размерът и структурата на разноските за личен състав на равнище лечебно заведение.

Тъй като за потребностите на разбора някои лечебни заведения не са дали нужните данни, а при други са налице очевидни неточности, методиката ще бъде изпратена незабавно, с цел да бъде тествана болница по болница.

На 10 май министър Ананиев ще показа финалния вид на методиката. Причината е да се избегне увеличението на диспропорциите при определянето на възнагражденията на категориите личен състав. Анализът демонстрира разнообразни съотношения сред разноските за личен състав и общите доходи – налице е сериозна диференциация от 41% до над 90% в обособените лечебни заведения.

Отделно от това в структурата на брутната работна заплата има необясними несъответствия сред каузи на главната заплата и този на типовете спомагателни хонорари (прослужено време, извънреден/нощен труд, за реализирани резултати и др.). Негативно въздействие оказват и настоящите медицински стандарти, които слагат условия, неотговарящи на спецификата на лечебните заведения. Друг фактор, който има негативно въздействие върху разноските за личен състав, се оказват просрочените отговорности на огромна част от лечебните заведения.

„ Чрез въвеждането на методиката ще подсигуряваме използването на обективни и транспарантни правила и правила за образуването на възнагражденията на експертите по здравни грижи “, безапелационен беше здравният министър.

Диалогът ще продължи и по други въпроси в бранш опазване на здравето, включително и образованието на експертите по здравни грижи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР