“Готов съм да преразгледам, ако трябва и след среща с

...
“Готов съм да преразгледам, ако трябва и след среща с
Коментари Харесай

Бойко Борисов от Брюксел: Готов съм да преразгледам мораториума с лекарствата

“Готов съм да преразгледам, в случай че би трябвало и след среща с Радев, и мораториума с медикаментите. Майка ми, господ да я елементарни, умря от рак. Ние със сестра ми си продадохме, каквото имахме, с цел да й купуваме молекула за битка с рака. ” Това съобщи министър председателят Бойко Борисов, пред публицисти в Брюксел. Повод за коментара му бе отхвърленото от Народното събрание несъгласие на президента за мораториума върху новаторски лекарства.

“1/3 от страните в Европейски Съюз, в случай че имат обещано лекарство, би трябвало да го купим и ние. Ще го вкараме отново в Народното събрание и ще го решим ”, сподели още Борисов. Той бе безапелационен, че в областта на медикаментите има максимален лобизъм.

Юристи разясниха пред “Труд ”, че мораториумът върху медикаментите може да отпадне само посредством актуализиране на бюджета. След обнародването му в Държавен вестник би трябвало да се внесе план за изменение и допълнение на бюджета, в който да се плануват и спомагателните към 30 млн. лева за нови молекули.

В Брюксел министър председателят заяви, че с сътрудниците си от Европейски Съюз разискал по време на българското европредседателство да се организира и среща на върха и с Турция. “Знам какво приказват Юнкер, Меркел, Макрон, Ципрас. Всички са безапелационни, че би трябвало да запазим моста с Турция, тъй като другояче всички бежанци, които са там, ще дойдат в Европа през България и Гърция ”, изясни Борисов.

Борисов разчита на Доган да укроти Движение за права и свободи
Премиерът прикани Българска социалистическа партия да се въздържа 5-6 месеца
Социалистите и Движение за права и свободи желали неуспех на председателството


Премиерът прикани президенството и Българска социалистическа партия да проявят малко самоограничение за 5-6 месеца, по време на председателството ни на Европейски Съюз.

“А след това да си покажем отново българското. Разбирам, че има злоба, но… ”, сподели още Борисов.

“Вчера персонално приказвах с немските офицери в България – ясно е, че Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи желаят неуспех на председателството. Надявам се Доган да приказва с хората от партията си. Те желаят страната ни да се провали в този момент. Ние сами се дърпаме да сме си в казана с катрана. Само вижте по какъв начин са подбрали датата на вота на съмнение. Това ли е градивната съпротива? Те умират да се сринем и в руините те да се пробват още веднъж да крадат. Ще се съпротивляваме този път доста ”, безапелационен беше министър председателят.

Борисов и министър председателят на Естония Юрий Ратас разискаха осъществяването на програмата на триото ръководи на Съвета на Европейски Съюз – Естония, България и Австрия.

Двамата министър председатели се сплотиха към мнението за нуждата от изключително внимание към Западните Балкани. “Всички имаме интерес от това районът да бъде по-сигурен, по-стабилен и да отбелязва забележителен прогрес. Изключително значимо е хората от Западните Балкани да знаят, че могат да разчитат на Европа и нейната взаимност ”, акцентира Борисов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР