Гостуващата фотоизложба България и Испания – 30 години съседи и

...
Гостуващата фотоизложба България и Испания – 30 години съседи и
Коментари Харесай

Испанският посланик откри изложба в Пловдив


Гостуващата фотоизложба „ България и Испания – 30 години съседи и другари в Антарктида “ бе открита предходната вечер в Регионалния природонаучен музей в Пловдив.  Тя е отдадена на 110-та годишнина от установяването на дипломатически връзки сред България и Испания и 30-годишнината от взаимното проучване на Антарктика. Временната експозиция се обитава в новата изложбена зала в постройка „ Лотос “, завършена като особено експозиционно пространство, предопределено за гостуващи изложения и други тематични събития на музея.

До 10 април 2022 посетителите ще имат опция да прегледат 20-те забавни фотоса, представящи значими моменти от историята на българо-испанската антарктическа дружба.

Изложбата се провежда от Центъра за полярни проучвания и Българския антарктически институт (БАИ), посолството  на Кралство Испания в Република България и Регионалния природонаучен музей – Пловдив.

На откриването участваха посланикът на Кралство Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, регионалният шеф Йордан Иванов, заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, шефът на Българския антарктически институт, проф. дн Христо Пимпирев, голям брой посетители и медии.

Проф. Пимпирев, който е работил дълги години въз основата в Антарктида, описа за времето, в което един до друг с испанските сътрудници са живели, работили, чествали дружно празниците, помагали са си, а през днешния ден са дружно част от правителството  на Антарктида. През 1998 година България влезе в една значима интернационална общественост, още преди да стане част от НАТО и Европейски Съюз. Веднъж годишно в разнообразни страни се организира Съвещание на страните от Антарктическия контракт. Това е самобитно държавно управление на Антарктида, където се разискват значими въпроси, свързани с ръководството на континента. Той показа, че всяка една снимка от тази галерия е излязла от неговото сърце и всеки един момент от тези фотографии, той е претърпял персонално и съкровено. Снимките са на негови сътрудници и демонстрират 30-годишният път на съдействието с испанския екип. “Строим нова научна лаборатория. Вече имаме една съвременна база, с която българите може да се гордеят и на драго сърце одобряваме учени от цялостен свят“, сподели още проф. Пимпирев, който напомни и времето, в което нашите учени са обитавали в палатков лагер. Той  разгласи още, че след 30 години и български транспортен съд ще се причисли към армадата на Антарктида и по този начин там към този момент ще има два кораба – испански и български.

Посланикът на Кралство Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко акцентира, че работата, която се прави на Антарктида е значима, освен тъй като ни дава опция да се срещаме с особеностите на планетата, само че и е опция да опазим природата на Антарктида. Той насочи специфични поздрави и благодарности към България и работата на проф. Пимпирев за отличната работа и за научните проучвания на континента.

След Пловдив, изложбата отпътува за Варна.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР