Гостите и местните хора така се тълпяха на площада пред

...
Гостите и местните хора така се тълпяха на площада пред
Коментари Харесай

Неделино - столицата на двугласа, не спа две нощи

Гостите и локалните хора по този начин се тълпяха на площада пред постройката на кметството, че игла да хвърлиш, нямаше къде да падне. Как и от кое място се събра толкоз доста народ на едно място, мозъкът ми не го побира. Още повече че стопанката на къщата за посетители, в която бях настанена, разказваше, че половината от големите неделински къщи са празни. Техните притежатели намерили прехранване или в други страни, или по други краища на родината. Но е реалност, че през тези три дни Родопа планина в действителност се разклати от песни и танци.



Малката перла на планината, както назовават Неделино, в действителност не спа две нощи от мощния глас на артистите и певиците, които чак след среднощ слизаха от сцената.
Иначе градчето се развива по-бързо, в сравнение с е допустимо. Трети юли се оказа знакова дата за него - открит беше първият парк в града, който носи името на акад. Николай Кауфман. Защо ли? Защото той е индивидът, първи разкрил освен за България, а и за света и разпространявал неповторимия неделински двуглас. Но националният неделински фестивал с интернационално присъединяване си остава най-голямото събитие, което събира на едно място освен хора от цяла България, само че и от десетина други страни. Тази година атракцията на сцената бяха фолклорният състав “Ацо Караманов” от Радовиш, Македония, фолклорен отбор от Румъния, танцьорите от Одрин и тези от Комотини - Гърция. Такова комбиниране на багри, ритми, достоверни гласове и стъпки при танците надали някъде другаде може да се види.

А журито, с ръководител акад. проф. Милчо Василев, оцени заслужено цялата тази хубост и уникалност

Раздадени бяха 35 златни медала на самодейците, 30 сребърни и още толкоз бронзови. Специални награди получиха и 5 колектива от задгранични реализатори. А изпълнителите, посетители на фестивала, които се показаха със своя самостоятелна стратегия, бяха от най-популярните: Георги Христов, Мариана Попова, Иван Динев - Устата, Борис Солтарийски, “Тангра” и, несъмнено, кумирите на младежите Фики Стораро и Галена. Николай Славеев цели два часа и половина пя родопски и македонски песни за по-старото потомство. На тези негови песни се завихриха такива хора, че площадът се оказа стеснен да ги побере.

След празника Неделино си почива най-малко три дни и три нощи. Музиката, феерията от стотици търговски павилиони за каквото се сетиш, скарите, люлките, песните и танците в действителност ги измориха. Но както сподели моята хазяйка - тази отмалялост ще ни държи бодри до идващия фестивал.

И несъмнено е права...

Тодорка НИКОЛОВА, с. Неделино, Смолянско
/вестник "Над 55 "/

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР