Гостът ми днес е необичаен - роден в България, но

...
Гостът ми днес е необичаен - роден в България, но
Коментари Харесай

Подкаст | Д-р Панчо Георгиев: Връзката гордост-самочувствие е важна за мисленето как се развиваме напред

Гостът ми през днешния ден е необикновен - роден в България, само че като се изключи първите 7 месеца от живота си, в никакъв случай не живял тук. Израства и се образува като човек и експерт в Швейцария, където фамилията му имигрира през 1974 година. Това обаче не му пречи да се усеща мощно притеглен към България и да желае да съгради нещо таман тук, в страната, на която усеща, че принадлежи.

Д-р Панчо Георгиев е старши сътрудник в McKinsey, основан в Дубай, оглавява практиката на компанията в областта на опазване на здравето и здравни услуги. Завършва медицина в Швейцария, има докторат по молекулярна биология, три години прави научни проучвания с фокус на имунология на черния дроб и при започване на кариерата си практикува като хирург. Панчо не е първият доктор във семейството, само че пък е първият, който прави внезапен завой и се озовава от страната на бизнеса, тъй като преди цели 16 години усеща, че системата на опазването на здравето е счупена (дори в Швейцария), а с цел да промени системата, няма по какъв начин да остане вътре в нея.

С Панчо си приказваме за Швейцария и нещата, които той персонално си е взел от там - страната, която съгласно него е един страховит образец за това какво може да се реализира с дълготрайно мислене, с взаимни отстъпки в обществото, когато хората работят дружно. От швейцарците научава, че страхотни неща се случват с доста труд и доста самообладание и че концепциите са значимо нещо, само че че спокойното и безкомпромисно създаване на нещата е това, което в края на краищата прави качеството.

Говорим си, несъмнено, за опазване на здравето.... и за изкуство... И за потребността да се забавляваме и да мечтаем, тъй като в случай че нямаме фантазии, няма какво да сбъдваме.
Your browser does not support the audio element. Реклама На тематика здраве и опазване на здравето: " Всеки от нас поема отговорност за това по какъв начин живеем и това след това има някакви последици. "
Трите най-крещящи казуса в опазването на здравето на световно равнище съгласно Панчо са:
(1) чисто икономическия аспект на непрекъснато поскъпващото здравеопазване; (2) неналичието на задоволително квалифицирани фрагменти на световно равнище
(3) нововъведението, съответно в посока цифровизация, където опазването на здравето доста изостава от доста други браншове.
Реклама На тематика проблемите на българското опазване на здравето: Просто казано, хората тук са по-болни и по-стари от колкото на други места.
Макар да не е работил в България, Панчо вижда няколко отежняващи местни казуса тук съответно със здравето: преди всичко фактът, че имаме едно население, което не е доста крепко и в същото време застаряващо. На второ място, в България има доста инфраструктура, изключително лечебни заведения, а актуалните системи се ориентират от ден на ден към амбулантна медицина и предварителна защита. Обобщено, българското население има потребност да се погрижи малко повече за себе си авансово, а не да чака да стигне до болничното заведение.

От диалог за здраве, превключваме скоростите и се хвърляме в една тотално несвързана тематика - българско модерно изкуство и доза архитектура.
" От дете най-вече съм обичал да извозвам време в България. Предполагам, че това е свъзано с баба ми, която беше патриотка и макар събитията на времето, постоянно ми е разказвала за хубостта на страната, за хората, за събитията. "
От години Панчо си " търси белята ", с други думи търси способи да бъде замесен под някаква форма с България. Така се ражда и Доброволни отряди на трудещите се, или Градски дом или Urban Residence - една постройка, която престои да отвори порти в близко бъдеще и с която Панчо, в никакъв случай неживял в България, алегорично забожда един виртуален байрак на пъпа на остаряла София - дребен апартхотел, с 11 жилището, един ресторант и едно пространство за изкуство, в което Панчо и жена му желаят да споделят любовта си към актуалното българско изкуство с други хора.
" Решихме дружно с жена ми, че бихме желали да допринесем нещо и ние към хубостта на България. Нещо, което в дребен мащаб ще разреши на хора, които минават през София да изпитат хубостта на града, на хората, на изкуството. "
Говорим за началото на сбирката от модерни български създатели на семейство Георгиеви, а Панчо загатва Светлин Русев, Недко Солаков, Правдолюб Иванов, Лъчезар Георгиев, Мартина Вачева, Стефан Николаев, който живее в Париж и други създатели. До момента просто колекционират неща, които харесват и които са ги предизвикали. През последните 6-7 години се концентрират 95% на българско изкуство и осъзнават, че малко по-дългосрочно има смисъл да се подходи по-структурирано към това, което вършат. Доброволни отряди на трудещите се е може би едно положително начало.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР