Гост в новия епизод на Неуморимите е д-р Гинка Тьогел,

...
Гост в новия епизод на Неуморимите е д-р Гинка Тьогел,
Коментари Харесай

Подкаст | Д-р Гинка Тьогел, IMD Лозана: Добрият учител обяснява, великият учител вдъхновява

Гост в новия епизод на " Неуморимите " е доктор Гинка Тьогел, която от 14 години е професор по организационно държание и водачество в IMD, влиятелният бизнес университет в Лозана, който постоянно е в ранг-листата на най-хубавите бизнес учебни заведения в Европа. Преди това е преподавала в London School of Economics & London Business School. Преподавателската си кариера Гинка в действителност стартира в България, където през 90-те преподава в УНСС. Гинка има две докторски степени, първата по логика на психиката от университета в Лайпциг, Германия, а втората по организационно държание в London Business School (LBS).

В IMD води лидерски стратегии за ръководещите екипи на някои от най-известните организации и корпорации в Европа и света - да вземем за пример BASF, Bayer, Heineken, Generali, Nestle, Sanofi, Novartis, UEFА, FIFA, две забавни организации. Има нейни изявленията във Financial Times, Nikkei, а нейни публикации са оповестени в Harvard Business review, Academy of Management Journal, MIT Sloan Management Review. С други думи, имам удоволствието да ви показва един същински и 100% български умствен водач (в превод от британското thought leader), за който евентуално вие в никакъв случай не сте чували.
" Неграмотните на 21-я век не са тези, които не могат да четат и да пишат, това са хората, които не могат да проумеят, че би трябвало да се учим надали не до последния ни ден. "
Гинка цитира известния футуролог Алвин Тофлър и прибавя, че би трябвало да сме в положение да се отучим от избрани неща, или да научим отначало някои други. Говорим за нейния личени път на непрестанно учене и надграждане. Говорим за това по какъв начин се прави PhD на 40+ години, по какъв начин наподобява докторската стратегия в англо-саксонската ѝ версия и с какво се отличава от континенталния Европейски модел. Говорим си за IMD, бизнес учебното заведение където Гинка преподва към този момент 14 години и неговия модел, както на преподаване, по този начин и на съдействие сред преподаватели, който е в контрастност с множеството други бизнес учебни заведения.
Your browser does not support the audio element. " Аз си давам сметка, че в случай че успеем, в границите на програмата, да променим лидерските умения на участниците, те се връщат на работното си място в положение да свършат по-добра работа, вследствие на която пък техните подчинени са доста по-щастливи, по-удовлетворени. "
Гинка споделя истории от класната стая, сложни обстановки поради културни разлики, само че и задоволство от най-неочаквани противоположни връзки от признателни студенти, избавени бракове и така нататък Говорим си за интроверти и екстроверти, за опциите за промяна по време на някоя от стратегиите, които Гинка води.
Реклама " Мога ли да се върна в България? Всъщност с най-голямо наслаждение. "
Гинка е работила с голямо наслаждение с управническия екип по покана от една компания в България. Сигурна е и че не е единствена и че и други хора в нейната позиция биха откликнали на покана, в случай че имат чувството, че с нещо могат да оказват помощ и допринесат.
България 2050: Всичко е допустимо и е въпрос до каква степен ние самите желаеме да го създадем.
Според Гинка капацитетът несъмнено е на разположение. Нейната фантазия за 2050 година е България да бъде една страна на меритокрацията, с доста мъдра държавна политика, а фантазиите ѝ са главно във връзка с образованието, където доста ѝ се желае просветителната система в България да бъде съизмерима със международните стандарти. Говорим за Финландия и Естония като образци в това отношение и за потребността учителската специалност да стане привлекателна за най-хубавите ученици на висшите образователни заведения.
Революция. Модерната гражданска война. На пердах с букви и числа.
Гинка смята, че би трябвало да се стартира от основаването на качествени PhD стратегии в българското висше обучение, тъй като е наложително първо да се основат фрагментите, които ще образоват останалите фрагменти. Сигурна е, че всеки един българин, минал през PhD стратегии във водещи университети в света би се върнал в България, с цел да направи един курс. " По този метод, в случай че успеем да консолидираме напъните си, може би това ще ни помогне да създадем някаква такава гражданска война в просветителната система, в междинното и във висшето обучение. И дай Боже, от там нататък да променим спиралата ", споделя тя.

Целия транскрипт на диалога може да прочетете по-долу в публикацията.
Реклама
Послепис: От самото начало знаех, че мъчно ще съумея да се въздържа да задавам още и още въпроси и да събера този диалог в 40-45 минути. Страховете ми се оправдаха, и диалогът с Гинка неизбежно прелива от тематика в тематика. Преди да се усетим, записът преваля един час. Няма нищо излишно или уместно за рязане - заради което ще чуете диалога ни в два следващи епизода. Във втората част на диалога, се фокусираме съответно на тематиките водачи по принцип, и дамите водачи в частност. Говорим също и за позитивната логика на психиката и по какъв начин тя може да е от помощ на нас българите, в блян да повдигнем самочувствието си и да променим траекторията си като нация, в същото време намалявайки негативизма в всекидневието. Очаквайте го идната седмица на уеб страницата на " Капитал " и във всички аудиоплатформи.

Някой бе споделил `Добрият преподавател изяснява, великият преподавател вдъхновява` - ето това е Гинка за мен накратко.

НЕУМОРИМИТЕ е подкаст на Милена Иванова, основан в партньорство с " Капитал ": една фантазия за това, какво може да сме ние, каква може да е България посредством и заради нас. НЕУМОРИМИТЕ е подкаст, в който ще чуете истории - през диалози с най-обикновени българи, пръснати по целия свят - прескочили безчет трудности по пътя си, съумели и успяващи. През споделените истории НЕУМОРИМИТЕ е един роман за България - такава, каквато е, и такава, каквато може да е. Защото всички ние сме България, без значение къде сме.
За Милена Иванова, основател на НЕУМОРИМИТЕ: Бивш капиталов банкер, живяла и работила в седем страни, с домакински адрес в един или различен миг, за по-дълго или по-кратко в Съединени американски щати, Полша, Франция, Австрия, Англия, Казахстан и Русия, както и в България. Борави със седем езика. Предприемач и клиничен ароматерапевт, с много по-широки ползи към днешна дата, в портфейл от разнообразни действия - от ръководство на вложения, през работа за бордове до ръководството на дребен стартъп в света на ароматерапията и поддръжка на фамилния бизнес. Никога не се е смятала за бежанец, а за един професионален бродяга в години, в които този термин още не е на мода. Завършила MBA в INSEAD - Франция, през 2003 година, като през 2018 година получава подготовка още веднъж там и като сертифициран самостоятелен шеф. Председател на борда на съветниците на " Нетерра " в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР